Οι επιλογές της Τουρκίας μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ, που ενδέχεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές «εκρήξεις» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναγκάζοντας τα κράτη της περιοχής να επιλέξουν πλευρές. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, καθώς οι περιφερειακές της φιλοδοξίες, επηρεάζονται από τις στρατηγικές Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας τηρεί επιφυλακτική στάση αναφορικά με τη δολοφονία του Σολεϊμανί, για να διατηρήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι, «ανησυχούμε βαθύτατα για την κλιμάκωση της αμερικανό-ιρανικής έντασης στην περιοχή. Αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στον κίνδυνο να μετατραπεί το Ιράκ σε μια ζώνη συγκρούσεων που θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στην περιοχή μας…Σημειώνεται ότι τέτοια βήματα κλιμάκωσης, τα οποία απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή μας, θα οδηγήσουν σε ένα σπιράλ βίας και όλα τα μέρη θα υποφέρουν από την κατάσταση αυτή».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει υιοθετήσει τη στρατηγική των ξένων επεμβάσεων, πιθανότητα να θεωρεί τη δολοφονία Σολεϊμανί που έγινε με εντολή Ντόναλτ Τραμπ, προηγούμενο που θα εφαρμόζεται εναντίον κρατών που υπονομεύουν τα αμερικάνικα γεωστρατηγικά συμφέροντα σε Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει εγκρίνει την αποστολή τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη για στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στη Huffington Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s