Η επόμενη μέρα για East Med και Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Τις διπλωματικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να μεταβάλλει η υπογραφή της διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, για την κατασκευή του EastMed, απομονώνοντας την Τουρκία από πολυμερείς ενεργειακές συνέργειες και προωθώντας τη στρατηγική διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το φιλόδοξο και ακριβό έργο της κατασκευής του EastMed αναμένεται να κριθεί μακροπρόθεσμα, καθώς η ιστορία της «διπλωματίας των αγωγών», περιλαμβάνει συμφωνίες και σχεδιαζόμενους αγωγούς που δεν υλοποιήθηκαν.

H συμφωνία για τον EastMed αναβαθμίζει σε διπλωματικό επίπεδο την Ελλάδα και προκαλεί έντονες τουρκικές αντιδράσεις. Η ελληνική διπλωματία παρά τις χρόνιες παθογένειες και την έλλειψη συντονισμού που την χαρακτηρίζουν, κατάφερε στην περίπτωση του EastMed να λειτουργήσει εντός πλαισίου εθνικής στρατηγικής. Ο αγωγός φυσικού αερίου αναγνωρίστηκε το 2013 ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) για την ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Αθήνας επένδυσαν στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με αποκορύφωμα την υπογραφή της 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Huffington Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s