Ελληνική διπλωματία και η ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η περίπτωση της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής διπλωματίας, που εντοπίζονται σε θέματα συντονισμού, πληροφοριών και επικοινωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε και κατάγγειλε την υπογραφή του μνημονίου, εξαντλώντας όλα τα διπλωματικά μέσα. Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία αν και εκπροσωπείται από το ΥΠΕΞ, έχει και άλλες μορφές, μυστική, οικονομική, στρατιωτική, διπλωματία «των πόλεων», πολιτιστική, εκκλησιαστική και δημόσια διπλωματία, που απαιτούν συντονισμό για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Συντονισμός

Το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία γνώριζε από τον Ιούλιο τις κινήσεις της Τουρκίας για την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη, εγείρει κάποια ερωτήματα, για το συντονισμό και την επικοινωνιακή στρατηγική.

To έλλειμμα συντονισμού της ελληνικής διπλωματίας τείνει να εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα προς την Τουρκία, όταν τοπικοί άρχοντες ενεργούν αυτόνομα σε περιόδους κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής επιθετικότητας, στο πλαίσιο μορφών εκκλησιαστικής και πολιτιστικής διπλωματίας.

Το Νοέμβριο του 2019, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος συμμετείχε σε δεξίωση για την γιορτή της Δημοκρατίας στην Τουρκία, που διοργάνωσε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Ένα μήνα πιο πριν, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του τοπικού παραρτήματος του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης», παρουσία του προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στη Huffpost Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s