Υπόθεση Κασόγκι: Μια δολοφονία που αλλάζει τις ισορροπίες

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

H δολοφονία του αντιφρονούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν επιφέρει μόνο εσωτερικές επιπτώσεις στο Ριάντ αλλά και επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η εχθρότητα της σουνίτικης Σαουδικής Αραβίας με το σιϊτικο Ιράν, ο ανταγωνισμός Άγκυρας και Ρίαντ, οι στενές σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ και οι συμμαχίες συμφερόντων αποτελούν παραμέτρους της υπόθεσης Κασόγκι και άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων.

Η κυβέρνηση του Ριάντ αναμένεται να αντιμετωπίσει  αντίδραση από κάποιους κύκλους της βασιλικής οικογένειας, το θρησκευτικό κατεστημένο και τους μεταρρυθμιστές  καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν εμφανίζεται με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να γνώριζε για τη δολοφονία στο σαουδαραβικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες διακεκριμένος δημοσιογράφος – αρθρογραφούσε στην εφημερίδα The Washington Post- εξαφανίστηκε από τη στιγμή που εισήλθε στο Προξενείου στις 2 Οκτωβρίου. Ωστόσο ότι συνέβει στο Προξενείο εγκυμονεί κινδύνους για τη Σαουδική Αραβία που φαίνεται να είχε κάνει, σύμφωνα με αναλυτές, λανθασμένες εκτιμήσεις.

Η δολοφονία του Κασόγκι υπονομεύει το Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν και τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει καθώς τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καλλιεργήσει το προφίλ ενός μεταρρυθμιστή. Η δολοφονία Κασόγκι ενισχύσει τους επικριτές του εντός και εκτός της χώρας κάνοντας πολιτικά ευπαθή το Βασίλειο. δεν επιφέρει μόνο εσωτερικές επιπτώσεις στο Ριάντ αλλά και επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η εχθρότητα της σουνίτικης Σαουδικής Αραβίας με το σιϊτικο Ιράν, ο ανταγωνισμός Άγκυρας και Ρίαντ, οι στενές σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ και οι συμμαχίες συμφερόντων αποτελούν παραμέτρους της υπόθεσης Κασόγκι και άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων.

 

Ολόκληρη  η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα, τεύχος Νοεμβρίου 2018 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s