Μακεδονομάχοι εναντίον «Ελληνό – Macedonians»

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Κορυφαίο θέμα του ελληνικού διαδικτύου αποτελεί η  καταρχήν Συμφωνία Ελλάδας – Σκόπια που επισφράγισαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Η αποδοχή της «Μακεδονικής» ταυτότητας είναι το βασικό στοιχείο που καθορίζει και τις τάσεις των social media για τη Συμφωνία.

To query «Συμφωνία Σκόπια» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το PaloPro 186.493 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 11 – 18 Ιουνίου 2018. Το Twitter υπερτερεί σημαντικά με βάση τα ποσοτικά δεδομένα καθώς συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό αναφορών (167.237) και είναι και αυτό που διαμορφώνει την κρίση του ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλύσεις μας για τα εθνικά θέματα είναι εντυπωσιακή η δυναμική του Twitter στο συγκεκριμένο query καθώς οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου το χρησιμοποίησαν για να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αναφορών παρουσιάζουν κυριαρχία αρνητικών που επικρίνει τη Συμφωνία. Ακολουθούν τα ουδέτερα και τα θετικά με πολύ μικρότερο ποσοστό και με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Τα θετικά συναισθήματα τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας ενώ τα ουδέτερα εκφράζουν στάση αναμονής και περιμένουν την επόμενη μέρα.

 

Η συνέχεια της ανάλυσης στο palo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s