Η ολική επαναφορά του Σκοπιανού: Διπλωματία, διαχρονικά λάθη, γεωπολιτικοί συσχετισμοί

Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Το ζήτημα των Σκοπίων επανήλθε και κυριάρχησε στην επικαιρότητα προκαλώντας αντιπαλότητα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το αν θα περιλαμβάνεται στη νέα ονομασία το παράγωγο του όρου «Μακεδονία». Ταυτόχρονα η υβριδική διπλωματία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδει διότι : (α) το γειτονικό κρατίδιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν εγκαταλείπει στην ουσία τον αλυτρωτισμό του και (β) γιατί η κυβερνητική πολιτική για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμού και χρήση του όρου «Μακεδονία» προκάλεσε λαϊκή οργή που εκφράστηκε με την οργάνωση ογκώδη συλλαλητηρίων.

Οι ιδιαιτερότητες της ΠΓΔΜ, η πυριτιδαποθήκη των δυτικών Βαλκανίων, οι παρεμβάσεις και οι περίεργες συμμαχίες μεγάλων δυνάμεων και περιφερειακών δρώντων συνθέτουν ένα πολύπλοκο σκηνικό. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να επαγρυπνεί, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να συνομιλεί αλλα να μην επισπεύδει να «κλείσει» το σκοπιανό.

Η παρούσα ανάλυση προσεγγίζει το θέμα της ονομασίας των Σκοπιών μέσω τριών παραμέτρων: των σημείων – σταθμών στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, των διαχρονικών λαθών της ελληνικής διπλωματίας και των γεωπολιτικών συσχετισμών όπως διαμορφώνονται με βάση τα εθνικά συμφέροντα Ουάσιγκτον, Μόσχας και Άγκυρας.

 

Δημοσιεύτηκε στο πεεριοδικό  AΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ , Τεύχος 313, Φεβρουάριος 2018,  σ.σ 16-19 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s