Το διαδίκτυο σε στάση αναμονής για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη, επικεντρώθηκαν  στην αναβάθμιση των F-16, στη χρήση της ναυτικής βάση της Σούδας και στον αν τελικά θα υπάρξουν  αποτελέσματα από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η αναλυση των keywords για τις «Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις» έγινε τη χρονική περίοδο 16 – 24 Οκτωβρίου 2017 και σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα PaloPro κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο 37.748 αναφορές (news, blogs, facebook, twitter, forums, youtube). Τα συναισθήματα των αναφορών έδειξαν πλειοψηφία των ουδέτερων συναισθημάτων ενώ  τα αρνητικά και τα θετικά καταγράφουν μια διαφορά της τάξης των 1.499 μονάδων. Ταυτόχρονα η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός ουδέτερων συναισθημάτων προέρχεται από αναφορές διακωμώδησης προς τους δυο ηγέτες.


Θεματολογία

Η θεματολογία για την ενότητα «Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις» επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

 • Στην κοινή συνέντευξη Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τη σημασιολογία της.
 • Στην ερώτηση που έκανε αμερικανός δημοσιογράφος στον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντάς του ότι είχε πει «να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος» για το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία  ο Τραμπ.
 • Στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε (Greece is back).
 • Στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις».
 • Στους σχολιασμούς για τον απολογισμό της επίσκεψης Τσίπρα και στο πως θα εξελιχθεί.

 Συμπεράσματα

Η ενδελεχής ανάλυση των ποσοτικών και ιδιαίτερα των ποιοτικών δεδομένων του PaloPro δείχνουν ότι οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα  της  επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα:

 • Η συνάντηση Τσίπρα – Τράμπ θεωρήθηκε από κάποιους χρήστες  των social media ως ένα σημαντικό γεγονός για την ελληνική διπλωματία αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ενίσχυσε το διεθνές προφίλ της χώρας.ΕΕ.
 •  Ενα σημαντικό ποσοστό χρηστών των social media αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα τη συνάντηση των δυο ηγετών με βάση τις μέχρι τώρα πολιτικές τους επιλογές και τη συμπεριφορά τους.
 • Αρνητικά σχολιάστηκαν οι ευχαριστίες  Τσίπρα προς  Τράμπ και  ΗΠΑ καθώς χρήστες των social media εστίασαν στη φράση «φονιάδες των λαών αμερικανοί» με αφορμή τη  δήλωση βουλετή ΣΥΡΙΖΑ οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να φωνάζει το συγκεκριμένο σύνθημα.
 • Το θέμα της αναβάθμισης των F-16 προκάλεσε ντιμπέιτ στο ελληνικό διαδίκτυο, κατά πόσο είναι εφικτή και συμφέρουσα και το αν  διασφαλίζει την άμυνα της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής. Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του twitter και του facebook έδειξαν ότι δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις γνώσεις να αξιολογήσουν το συγκεκριμένο θέμα και το συνδύασαν και με σατιρικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
 • Το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης αντιμετώπισε θετικά το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανών για τη ναυτική βάση της Σούδας και θεωρεί ότι αποτελεί για τη χώρα μας  στρατηγικό πλεονέκτημα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έναντι των αμερικανοτουρκικών.
 • Οι αναφορές  του Αλέξη Τσίπρα στις αμερικάνικες επενδύσεις αποδείχθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του στο ελληνικό διαδίκτυο καθώς οι χρήστες των social media βρήκαν την ευκαιρία να σατιρίσουν τον πρωθυπουργό με βάση την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική της κυβέρνησής απέναντι στην επενδύσεις.
 • Η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ δεν φαίνεται να έπεισε την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη και αναμένει να δει ποιά θα είναι τα αποτελεσματά της.. Οι ελληνοαμερικάνικες σχέσεις αντιμετωπίζονται  με βάση την  παράμετρο που λέγετε Τουρκία. Οι ψαγμένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου εκτιμούν ότι η Τουρκία πάντα θα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ παρά τις πολιτικές επιλογές του Ταγίπ Ερντογάν, Το ελληνικό διαδίκτυο φαίνεται να μην έχει εμπιστοσύνη ούτε στο Τσίπρα αλλά ούτε και στον Τραμπ.

Πρωτοδημοσιεύτηκε από http://www.palo.gr στις 04.11.17

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s