«Μαύρος» ο χρυσός της Eldorado Gold

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Σε «hot topic» της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης εξελίχθηκε το επίμαχο θέμα της επένδυσης της Eldorado Gold. Τα Social Media αξιολογούν τις κινήσεις της κυβέρνησης, την απόφαση της εταιρείας El Dorado για αποχώρηση, τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τις αντιδράσεις για την προστασία τους περιβάλλοντος.

Η οντότητα «Eldorado Gold – Σκουριές» κατέγραψε σύμφωνα με το αναβαθμισμένο λογισμικό paloPro2 52.980 συνολικές αναφορές για το χρονικό διάστημα 11– 14 Σεπτεμβρίου 2017 στο ελληνικό διαδίκτυο (News, Blogs, Facebook, Twitter, Forums, Youtube, Instagram) Τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν πλειοψηφία ουδέτερων (48.7%) έναντι των αρνητικών (33.2%) και των θετικών (18.1%) συναισθημάτων.

 

 

 

Θεματολογία

 Η θεματολογία που κυριάρχησε την υπό εξέταση χρονική περίοδο για την υπόθεσή της Eldorado Gold σύμφωνα με τα Top News του paloPro2 έχει ως εξής:

  • Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Eldorado Gold, με την οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία που λειτουργούν και οι αναφορές για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις του υπουργείου Ενέργειας αλλά και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.
  • Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι επιδόθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
  • Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση των τριών αδειών για να λειτουργήσει πλήρως το ορυχείο της Eldorado στην Ολυμπιάδα.
  • Η ανάρτησή στο facebook του σύμβουλου του πρωθυπουργού Νίκου Καρανίκα «στα τσακίδια Εl Dorado και να μην στεριώσεις πουθενά».
  • Την αρθρογραφία για τις επιπτώσεις της υπόθεσης της Eldorado στη διεθνή εικόνα της Ελλάδα και στο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για το Grinvest.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής ανάλυση των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro 2 εξάγουν τα ακόλουθα συμπεράσματα για πως τα Social Media αντιμετώπισαν την υπόθεση των Ορυχείων Χρυσού.

  • Πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για ξένες επενδύσεις εξαιτίας των ιδεοληψιών της και ότι ενδιαφέρεται μόνο για το δημόσιο τομέα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Οι ξένες επενδύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις οποίες μίλησε στη ΔΕΘ διαψεύστηκαν σύμφωνα με τους χρήστες των social media από την υπόθεση της Εl Dorado. Τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα επικριτικά καθώς και περιπαικτικά, ιδιαίτερα στο twitter, για την κυβέρνηση καθώς και για το σχόλιο του Νίκου Καρανίκα.
  • Παράλληλα συνδέουν την υπόθεση της Eldorado με τις παρενέργειες της γενικότερης κατάσταση της ανεργίας εξαιτίας των θέσεων που θα μπορούσαν να χαθούν και την μετανάστευση νέων ανθρώπων. Η πλειοψηφία των χρηστών επιθυμεί ξένες επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.
  • Θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ενημερωτική στάση πάνω στην υπόθεση των ορυχείων και να διαφωτίσει περισσότερο τους πολίτες. Τα ποιοτικά δεδομένα του paloPro2 δείχνουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό case studies για τη ΝΔ. Τα ουδέτερα συναισθήματα υποδηλώνουν εκτός άλλων και ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινής γνώμης δυσκολεύεται να κατανοήσει την υπόθεση.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί άλλη μια διάσταση που θίχτηκε από τα social media όπου χρήστες τους εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις της εξόρυξη χρυσού με αφορμή αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Οι πιο πολλές αντιδράσεις και σχόλια κατά της επένδυσης παρατηρήθηκαν κυρίως σε περιφερειακά news και blogs. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όμως συνδυάζονται και με την ανταπόκριση της κυβέρνησης στο ναυάγιο της βύθισης του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ που προκάλεσε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Η πλειοψηφία των χρηστών προβληματίζεται για το αν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτη δημοσίευση στο  palo.gr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s