Από το Brexit στο Scotxit ;

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Σε ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση του Λονδίνου αναμένετε να εξελιχθεί η πρόθεση της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση καθώς έρχεται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια ομαλή διαχείριση του Brexit. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον από την πλευρά της έλαβε την έγκριση του κοινοβουλίου της για να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από τη Βρετανία.

Το αποκαλούμενο και Scotxit υπαγορεύει την επιθυμία της Σκωτίας να συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια δύσκολο περίοδο καθώς ο οργανισμός αμφισβητείται για τις πολιτικές του και από κράτη- μέλη του. Ωστόσο το δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση αναμένεται να γίνει σε διαφορετικές συνθήκες από το πρώτο. Η πλειοψηφία των πολιτών στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 έδωσε αρνητική ψήφο στην ανεξαρτητοποίηση καθώς το 55.3% δήλωσε «ΟΧΙ» ενώ το 44.7% τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ». Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε σε 84.6% που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε σε εκλογές ή δημοψήφισμα στη Βρετανία από την εισαγωγή του γενικού δικαιώματος της ψήφου.

Το Brexit έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα και στρώνει το δρόμο για ένταξη της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2014 θα δημιουργούνταν προβλήματα στη σύνδεση της Σκωτίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι Βρυξέλλες δεν ευνοούσαν αποσχιστικές ενέργειες. Τα συμφέροντα και των ισχυρών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της δεν επέτρεπαν αποσχιστικές κινήσεις. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία δεν επιθυμούσαν να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα ενθάρρυνε αποσχιστικά κινήματα στην επικράτειά τους. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δηλώνουν τώρα ότι θέλουν να παραμείνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μικρά κράτη ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό από το ευρωπαϊκό σύστημα των ανοικτών αγορών και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζεον επιθυμεί να διεξάγει το δημοψήφισμα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.

Όμως η βρετανίδα ομόλογός της Τερέζα Μέι αρνείται να το επιτρέψει καθώς ενδέχεται να διαταράξει τη διαδικασία του Brexit. H Σκωτία δεν μπορεί να προχωρήσει διότι απαιτείται έγκριση από την βρετανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η θέση της Τερέζα Μέι ενδεχομένως να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» αν το εκμεταλλευτούν και παρουσιάσουν μια Βρετανία που επιδιώκει να καταστρέψει το μέλλον της Σκωτίας. Υποστηρίζεται ότι κάποιες συμβιβαστικές προτάσεις της κυβέρνησης του Εδιμβούργου αγνοήθηκαν από το Λονδίνο με αποτέλεσμα να μην ενταχθούν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το Brexit.

H Νίκολα Στέρτζεον αναμένεται να υιοθετήσει μια επιθετική καμπάνια για κερδίσει την κοινή γνώμη για την υπόθεση της ανεξαρτησίας αλλά και να δείξει στο εξωτερικό τις δυνατότητες της Σκωτίας για εμπόριο και τις επενδύσεις. Η Στέρτζεον κατά τη διάρκεια επίσκεψής στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε σύμφωνα με ανακοίνωση της σκωτσέζικης κυβέρνησης να κλείσει στην Καλιφόρνια επενδύσεις από αμερικάνικες εταιρείες αξίας 6.8 εκατομμυρίων λιρών.

Η Σκωτία επιθυμεί να γίνει ανεξάρτητος κράτος και να ακολουθήσει τη δική της πορεία ενταγμένη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο δεν είναι και δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί τη Σκωτία όπως είναι καθώς ενδέχεται να τις επιβάλει κάποιες σκληρές προϋποθέσεις όπως να ενταχθεί στο ευρώ και να εγκαταλείψει τη λίρα. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει και βέτο από την Ισπανία που φοβάται τις αποσχίσεις Η κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζεον οφείλει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, το σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα, να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις των Βρυξελλών και να πληροφορήσει λεπτομερώς τους σκωτσέζους πολίτες ώστε να πάρουν την τελική απόφαση έχοντας εξετάσει και τα κατά και τα υπέρ.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο NewRepublic.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s