Η αξιολόγηση στο «μικροσκόπιο» των social media

Νίκος Αρβανίτης  – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Σε θρίλερ εξελίσσεται το κλείσιμο της  αξιολόγησης και η συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενδέχεται να μη βγάλει «λευκό καπνό». Η αξιολόγηση αποτελεί το κύριο θέμα της επικαιρότητας και όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον των social media που διαμορφώνουν και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου.

 

Η οντότητα «Αξιολόγηση – Eurogroup» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία paloPro  59.437 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 6 – 13 Φεβρουαρίου 2017.  Το Τwitter αναδεικνύεται κυρίαρχο στις αναφορές και καθορίζει με τη μεγάλη διαφορά του από τα άλλα κανάλια και τις τάσεις των  συναισθημάτων. Οι αναφορές των συναισθημάτων εμφανίζουν μια σαφή επικράτηση των αρνητικών έναντι των ουδέτερων και των θετικών που έχουν μεταξύ τους ελάχιστη διαφορά.

 

 

 

Θεματολογία

H θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στην ειδησεογραφία για τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης και τους σχολιασμούς για το πως και αν θα κλείσει.  Σύμφωνα με τα Top 10 Topics του paloPro αναδείχθηκαν ως βασική θεματολογία:

 • To δημοσίευμα του Politico «οι 3 «κόντρες» που μπορούν να οδηγήσουν σε Grexit».
 • Οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα,
 • Το δημοσίευμα των Financial Times ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αξίζουν να ηττηθούν, κριτική στην Ευρωζώνη».
 • Το δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde «το ΔΝΤ διχάζεται για την Ελλάδα», για τις διαφωνίες για το ελληνικό χρέος ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ.
 • Τη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο εκτός ευρωζώνης.
 • Το σχόλιο του  υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου  που χαρακτήρισε ως «διαπραγματευτικό ελιγμό» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.
 • Τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
 • Συμπεράσματα

Η ενδελεχής ανάλυση των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για το πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα τα  social media και η εικόνα του ελληνικού διαδικτύου δείχνει ότι :

 • Θεωρούν λανθασμένη τη στρατηγική διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση παρουσιάζει διγλωσσία προς το εσωτερικό και προς τους δανειστές. Δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό o οποίος υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και πιστεύουν ότι θα υπογράψει τα νέα μέτρα που επιθυμούν οι δανειστές. Η ανάλυση των αρνητικών συναισθημάτων δείχνει επίσης ότι τα social media εκτιμούν ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης τόσο θα μεγαλώνει και ο λογαριασμός.
 • Ένας αριθμός των social media εμφανίζει μια συναισθηματική ουδετερότητα για τις διαπραγματεύσεις και εκτιμάει ότι η στρατηγική διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπεί απλά και μόνο για να κατευνάσει τις σκληροπυρηνικές τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Θεωρεί δεδομένη την επιβολή νέων μέτρων.
 • Ένας άλλος αριθμός της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης πιστεύει πως η κυβέρνηση καλά κάνει και αντιστέκεται στους θεσμούς και ελπίζει ότι μπορεί να της βγει η στρατηγική  διαπραγμάτευσης.  Επικρίνει την Γερμανία για τις πολιτικές λιτότητας και σε κάποιες περιπτώσεις τάσσεται  υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
 • Εκτιμούν ότι η επιβολή νέων μέτρων θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολιτικές ανακατατάξεις. Παράλληλα αντιλαμβάνονται τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ ως μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της ΝΔ από το Βερολίνο.

 

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=251

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s