Στη σκιά της κρίσης των Ιμίων

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η  πρόκληση της Τουρκίας που σημειώθηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση των Ιμίων προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη. Τουρκική πυραυλάκατος παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα και προσέγγισε τις βραχονησίδες Ίμια.

Η οντότητα «Τουρκία – Ίμια» κατέγραψε σύμφωνα με το paloPro στο ελληνικό διαδίκτυο 8.474 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 29 -31 Ιανουαρίου 2017. Πιο συγκεκριμένα το Twitter καθόρισε τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου καθώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών 4.138, τα Sites κατέγραψαν 2.925 αναφορές, τα Blogs 1.160, το Facebook 122 και οι Opinions 129.

 

imia1-010217

Τα συναισθήματα των αναφορών μας δείχνουν ότι προηγούνται τα αρνητικά συναισθήματα, ακολουθούν τα ουδέτερα και παρατηρούμε και ένα μικρό ποσοστό θετικών συναισθημάτων. Η ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων μας αποκαλύπτει και τις διαφορετικές ερμηνείες των συναισθημάτων.

 

Θεματολογία

Η θεματολογία για το πρόσφατο επεισόδιο των Ιμίων εστιάστηκε στην είδηση, στις ερμηνείες για το κίνητρα της Άγκυρας και σε εκτιμήσεις για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Η θεματολογία σύμφωνα με το Top 10 Topics του paloPro επικεντρώθηκε:

  • Στην είδηση: τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε στα Ίμια.
  • Στην ερμηνεία της συμβολική σημασίας του γεγονότος, επειδή επέβαιναν ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων και οι αρχηγοί των τριών επιτελείων.
  • Στο κίνητρο ότι η πρόκληση έγινε εξαιτίας της μη έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών αλλά και της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα ως εκτόνωση των εσωτερικών προβλημάτων.
  • Στις εκτιμήσεις του γενικότερου πλαισίου των ελληνό-τουρκικών σχέσεων για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα (Κύπρος, Μεταναστευτικό).

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των ποιοτικών και δη των ποσοτικών δεδομένων του paloPro μας αποκαλύπτει ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο προβληματίζουν την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που όμως τις αντιμετωπίζει και με μια συναισθηματική ουδετερότητα. Αναλυτικότερα τα social media παρατηρούν ότι:

  • Κάθε φορά που γίνεται τουρκική πρόκληση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός από περιφερειακά sites, από β’ διαλογής sites καθώς και εθνικιστικά sites που καλλιεργούν και κλίμα έντονης έντασης. Αντίθετα τα μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στην κάλυψη του επεισοδίου με συνεχή ροή και ρεπορτάζ και τα sites γνώμης επικεντρώθηκαν σε αναλύσεις.
  • Οι τουρκικές προκλήσεις και εκμετάλλευση τους – δημιουργία πολεμικού κλίματος – εθνικιστικές κορώνες – έχουν κουράσει τους συνειδητοποιημένους χρήστες των social media που αντιμετώπισαν την κρίση των Ιμίων με συναισθηματική ουδετερότητα και λογική. (βάση της ανάλυσης των ποιοτικών δεδομένων και των ουδέτερων συναισθημάτων).
  • Ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται πανέτοιμα στην αντιμετώπιση κάθε τουρκικής πρόκλησής, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Παράλληλα υπάρχει και μια στήριξη στην εθνοκεντρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  (ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς) παρά την ευρεία αποδοκιμασία για το σύνολο των επιλογών της στα υπόλοιπα θέματα ( με βάση το μικρό αριθμό θετικών συναισθημάτων).

 

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/?cid=32

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s