Αλβανικός Εθνικισμός και «Μεγάλη Αλβανία»

Γιώργος Πρωτόπαπας

Η προκλητική ρητορική του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα ενάντι της χώρας μας και η ιδέα των νεοσυλλέκτων στρατιωτών να τραβήξουν φωτογραφία σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό αποτελούν δύο κινήσεις με κοινό σημείο αναφοράς τον αλβανικό εθνικισμό. Η Ελλάδα παρότι βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να απειληθεί ούτε από τον Ράμα (ανυπόστατες θεωρητικολογίες) ούτε από τα μεμονωμένα περιστατικά των αλβανόφωνων υπηκόων της ασχέτως εάν τα εκμεταλλεύονται κάποιοι για να υψώσουν εθνικιστικές κορώνες. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι στενές σχέσεις Τιράνων και Άγκυρας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής ως προστάτιδας των μουσουλμανικών πληθυσμών στα δυτικά Βαλκάνια έχoυν ιδιαίτερη σημασία.

Το Κόσσοβο θεωρείται το κομμάτι του πάζλ που έλειπε για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» ή «Φυσικής Αλβανίας» το όραμα των απανταχού εθνικιστών αλβανοφώνων. Η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου φαίνεται να παραπέμπει σε ένα σχέδιο που άρχισε με το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 από το ΝΑΤΟ υπό την αιτιολογία της προστασίας της ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλβανοκοσσοβάρων. Συνεχίστηκε με την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ολοκληρώθηκε με την κήρυξη της μονομερής ανεξαρτησίας από την Πρίστινα στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Η αμερικάνικη στρατηγική επένδυσε στο διαμελισμό των δυτικών Βαλκανίων σε «κράτη-πόλεις» για να μπορεί να τα ελέγχει με οικονομική βοήθεια και με το δέλεαρ της ένταξης στις ευρώ-ατλαντικές δομές. Η Γιουγκοσλαβία ερημώθηκε, διασπάστηκε, βαλκανοποιήθηκε σε εθνοτικές μικρές χώρες.

Το Κοσσυφοπέδιο ένα κρατίδιο έκτασης μόλις 10.887 τετραγωνικών χιλιόμετρων που συνορεύει με Μαυροβούνιο, με την Αλβανία, τη Σερβία και με την ΠΓΔΜ θεωρήθηκε ότι έχει μεγάλη σημασία για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη πολιτική. Το Πεντάγωνο μπορεί να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή μέσω της τεράστιας αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης του Camp Bondsteel που έχει έκταση 3.86 km2.

Η προσχεδιασμένη δημιουργία του Κοσσόβου άνοιξε το «κουτί» της Πανδώρας του αλβανικού εθνικισμού με το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» ή της Φυσικής Αλβανίας». Η συγκεκριμένη ιδέα χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους αλβανούς της Αλβανίας, του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Το υποθετικό σενάριο των αλβανών εθνικιστών για τη «Μεγάλη Αλβανία» περιλαμβάνει τα εδάφη της Αλβανίας και του Κοσσόβου, το μισό των Σκοπιών και μέρη της δυτικής Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

Όμως η «Μεγάλη Αλβανία» όπως την οραματίζονται οι αλβανόφωνοι φαίνεται να αποτελεί ουτοπία. To πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μια ένωση ελεύθερης διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων των αλβανόφωνων πληθυσμών των δυτικών Βαλκανίων μέσω των soft borders.

Ο αλβανικός εθνικισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία για την προώθηση της γεωπολιτικών συμφερόντων έναντι της Ελλάδας, από τη στιγμή που η Άγκυρα έχει μια αυξημένη παρουσία στην περιοχή. Η καθοδήγηση μιας τεράστιας μάζας μουσουλμανικών πληθυσμών θεωρείται η καλύτερη στρατηγική για τον έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την προώθηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων.

nrlogo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s