Ώρα μηδέν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ;

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Σε έντονο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την εικόνα κατάρρευσης των νοσοκομείων της χώρας. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη και ιδιαίτερα ανήσυχη για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

Η οντότητα «Εθνικό Σύστημα Υγείας» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο 10.142 συνολικές αναφορές σύμφωνα με το paloPro για τη χρονική περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2016 – 3 Ιανουαρίου 2017. O μεγαλύτερος όγκος των αναφορών εμφανίστηκε στο Twitter το οποίο και καθορίζει τα social media trends για το ΕΣΥ.

Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών εμφανίζει πλειοψηφία των αρνητικών συναισθημάτων έναντι των ουδέτερων και των θετικών υποδηλώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών των social media αντιδρούν στους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Θεματολογία

Η θεματολόγια για την υπό εξέταση περίοδο επικεντρώθηκε στο θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα της Guardian όπου και ανέδειξε στη διεθνή ειδησεογραφία  το «καυτό» θέμα της κατάστασης των νοσοκομείων και του ΕΣΥ. Το Top 10 Topics του paloPro κατέγραψε ως κυρίαρχες αναφορές:

 • Tο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τον τίτλο «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν» που κάνει λόγο για εικόνα κατάρρευσης των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 • Την αντίδραση του Μέγαρου Μαξίμου που χαρακτηρίζει το δημοσίευμα του ρεπορτάζ «Guardian» κατευθυνόμενο και πως οι συντάκτες του ρεπορτάζ παρουσιάζουν μια «ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ».
 •  Τη δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ότι πρόκειται για «ανυπόστατη κινδυνολογία, υγειονομικά ασφαλής η Ελλάδα.
 • Την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μέσω Facebook στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian.
 • Τη δήλωση του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου ότι «ο κ. Πολάκης είναι το πολιτικό μίασμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου».
 • Τη δήλωση του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ και βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου «ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων».
 • Τους σχολιασμούς για την στήριξη που παρείχε η Guardian στο ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro αποκαλύπτει ότι τα social media εμφανίζονται ανήσυχα για την κατάσταση των νοσοκομείων, τις περικοπές στην υγεία και γενικότερα για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πιο συγκεκριμένα η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη:

 • Θεωρεί ότι το δημοσίευμα της Guardian απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Η πλειοψηφία των χρηστών των social media θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα πρόσκεινται θετικά προς το ΣΥΡΙΖΑ.
 • Εκτιμάει ότι η οργισμένη αντίδραση του Μέγαρου Μαξίμου στο δημοσίευμα της Guardian εντάσσεται στο πλαίσιο της γραμμής απόρριψης ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής για την κατάσταση του τομέα της υγείας.
 • Πιστεύει ότι οι περικοπές στο τομέα της υγείας έχουν αρχίσει ήδη να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη από θεραπείες για χρόνιες παθήσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν θα αποβούν μοιραίες.
 • Θεωρεί ότι το ρεπορτάζ της Guardian επέφερε ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στο διεθνές προφίλ της Ελλάδας που είναι ήδη καταρρακωμένο.
 • Η κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου δεν έπεισε το ελληνικό διαδίκτυο και φαίνεται να το άφησε αδιάφορο.
 • Εκτιμάει ότι το ΕΣΥ αποτελεί εθνική υπόθεση όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων και ότι δεν πρέπει να γίνεται θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης ούτε από την κυβέρνηση αλλά και ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση
 •  Ένα πολύ μικρό ποσοστό της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης (θετικά συναισθήματα) θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν φέρει μεγάλες ευθύνες για κατάσταση των νοσοκομείων και ότι είναι απόρροια της πολιτικής των δανειστών και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

www.palo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s