ΣτΕ και πολυφωνία δείχνει το διαδίκτυο

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες προκάλεσε αρνητική εντύπωση στο σύνολο των social media που έγινε ιδιαίτερα εμφανής με τα σχόλια τους.

Η οντότητα «Κυβέρνηση – ΣτΕ» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το paloPro 56.418 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 27- 28 Οκτωβρίου 2016. Αναλυτικότερα τα Sites κατέγραψαν 3.338, τα Blogs 1.267, οι Opinions 124, το Facebook 676, το Twitter 50.987, τα Forums 3 και το Youtube 23. Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών δείχνει μια κυριαρχία των αρνητικών (36.321), έναντι των ουδέτερων (13.840) και των θετικών (6.257).

Θεματολογία

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για το Νόμο Παππά, στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπρόσωπου για το ΣτΕ, τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και το πως η απόφαση επηρεάζει την πολιτική σκηνή. Το Top 10 Topics του paloPro

·Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τα τηλεοπτικά κανάλια.

·Τη δήλωση της κυβερνητικής εκπρόσωπου Όλγα Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ.

·Το άρθρο του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου που αναφέρει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών.

·Το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Facebook ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα…έχουμε πόλεμο και η αριστερά ξέρει να πολεμάει».

·Τη συνεδρίαση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της Δευτέρας (31/10) με αντικείμενο την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

·Τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση που αμφισβήτησε την απόφαση του ΣτΕ.

Συμπεράσματα

Η κυβερνητική θέση απέναντι στην απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το Νόμο Παππά σύμφωνα με τη λεπτομερή ανάλυση των ποσοτικών και κυρίως των ποιοτικών δεδομένων του paloPro προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Αναλυτικότερα:

·Τα social media ερμήνευσαν τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ως αμφισβήτηση της συνταγματικής νομιμότητας. Το Twitter αναδείχθηκε το «βαρύ πυροβολικό» των social media και σε  tweets διακωμώδησε με σαφή υπονοούμενα τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου. Το Twitter κατέγραψε 62% αρνητικά συναισθήματα, 26% ουδέτερα και 12% θετικά.

·Η απόφαση του ΣτΕ άγγιξε ευαίσθητες χορδές των social media όπως τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων για επιβίωση και τις απέλπιδες προσπάθειες των ανέργων να βρουν εργασία. Το γεγονός ότι ο Νόμος Παππά θα άφηνε στο δρόμο 2.000 προσωπικό επηρέασε τη στάση τους.

·Ένας αριθμός συνειδητοποιημένων χρηστών του διαδικτύου απέφυγε να αναδείξει με αναφορές τις επικρίσεις της ΝΔ και των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων προς την κυβέρνηση για μη σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ για να μη γίνει κοινωνός σε πολιτικές σκοπιμότητες.

·Τα social media επιθυμούν την πολυφωνία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και μια ανεξάρτητη ενημέρωση που δεν θα καθοδηγείται ούτε θα υπαγορεύεται προς όφελος και πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά και εκάστοτε συμφερόντων .

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=245

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s