Ο Αλέξης Τσίπρας στα βήματα του Φιντέλ Κάστρο

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη χώρα του και προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους θαυμαστές της ιδεολογίας και του μοντέλου διακυβέρνησης που επέβαλε στο λαό του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αβάνα (ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης) για να αποτίσει φόρο τιμής στο Φιντέλ Κάστρο. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη δεν ενθουσιάστηκε με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αβάνα  και τη σχολίασε ανάλογα.

Η οντότητα «Αλέξης Τσίπρα – Κούβα» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 7.778 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 28 – 30 Νοεμβρίου 2016.  Τα Sites συγκέντρωσαν 1.622 αναφορές, τα Blogs 668, οι  Opinions 94, το Facebook 164,  το Twitter 5.225, Youtube 2 και  τα Forums 3 αναφορές.

1.jpg

Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών έδειξε μια πλειοψηφία των αρνητικών (3.658) συναισθημάτων έναντι των ουδέτερων (2.866) και των θετικών (1.254) συναισθημάτων.

2

Θεματολογία

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, σε αναφορές για το Φιντέλ Κάστρο καθώς και σε σχολιασμούς για το τι μπορεί να υποδηλώνει η επίσκεψη. Το Top 10 Topics του paloPro μεταξύ άλλων ανάδειξε ως κορυφαίες αναφορές:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος  ηγέτης που τίμησε με την παρουσία τις εκδηλώσεις τιμής για το Κάστρο, σχεδόν κανένας πολιτικός διεθνούς εμβέλειας δεν επισκέφθηκε την Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ
  • Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τoυς πρόεδρους της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.
  • Η αντιπαράθεση που υπήρξε στη Βουλή με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού Κούβα για το Φιντέλ Κάστρο.
  • πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε επικίνδυνη για το στρατηγικό συμφέρον της χώρας, την παρουσία του Τσίπρα στις εκδηλώσεις προς τιμή Κάστρο στην Αβάνα.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη δεν αντιμετώπισε θετικά, σύμφωνα με τη μελέτη των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro, την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αβάνα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Τα social media αναλυτικότερα θεωρούν :

  • Ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι του στην Αβάνα εμφανίστηκε ως ένας αριστερός ηγέτης ταυτισμένος με την ιδεολογία και το όραμα του Φιντέλ Κάστρο, εκείνος ο ηγέτης που βρίσκει απήχηση στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τους δόθηκε η ευκαιρία να επικρίνουν τα οικονομικά μοντέλα χωρών της Λατινικής Αμερικής που επενδύουν στο κρατισμό και που δεν είναι επιτυχημένα και κάνουν το λαό να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες.
  • Ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει συμβολικά με την παρουσία του στην Αβάνα και ένα μήνυμα αντίστασης προς τους ευρωπαίους εταίρους στο ενδεχόμενο επιβολής 4ου μνημονίου.
  • Ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο καθένας για δικούς τους λόγους επεδίωξαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αβάνα.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s