Κυβερνητικός ανασχηματισμός χαμηλών προσδοκιών

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ακόμα και αν συμπεριέλαβε κάποιους νεαρούς υπουργούς  δεν κατάφερε να πείσει την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση.

Η οντότητα «Ανασχηματισμός» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με το paloPro 13.537 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 5 – 7 Νοεμβρίου 2016. Συγκεκριμένα τα Sites συγκέντρωσε  2.446, τα Blogs 931, οι  Opinions 124, το Facebook 406 το Twitter 9.625 στα Forums 3 και στο Youtube 2 αναφορές. Το Twitter κυριάρχησε στις αναφορές του διαδικτύου και διακωμώδησε σε κάποιες περιπτώσεις τις επιλογές του πρωθυπουργού  για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

ana1

Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη  αντέδρασε επιφυλακτικά στη νέα κυβέρνηση και απέναντι σε κάποιους που υπουργοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Τα αρνητικά συναισθήματα (6.273) αποτελούν την πλειοψηφία, ακολουθούν τα ουδέτερα (4.503) και τέλος τα  θετικά 2761.

ana2

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης, στο ποιοι έμειναν έξω, στους νέους υπουργούς και σε σχολιασμούς για τη νέα κυβέρνηση, για το αν θα παράγει έργο ή αν  υποδηλώνει έξοδο και προσφυγή στις κάλπες.  Το Top 10 Topics του paloPro ανέδειξαν ως κυρίαρχη θεματολογία:

 • To πως είδαν τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ο ευρωπαϊκός Τύπος και ιδιαίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ.
 • Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι έδωσε διορία μέχρι στις 5 Δεκεμβρίου για να κλείσει η αξιολόγηση.
 • Το ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας  Δημήτρη Παπαδημητρίου είχε μιλήσει στο παρελθόν για ένα  το παράλληλο νόμισμα.
 • Την ανάληψη του υπουργείου Εργασίας από την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην συνεργάτη του προκατόχου της Γιώργου Κατρούγκαλου.
 • Την έξοδο από την κυβέρνηση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με την εκκλησία.
 • Την άποψη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη «πως τα ίδια πρόσωπα ανακυκλώθηκαν με ελάχιστες αλλαγές … ο ανασχηματισμός έγινε για να βολέψει ο κ. Τσίπρας τους δικούς του».

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του paloPro μας αποκαλύπτει ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντέδρασε επιφυλακτικά στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αναλυτικότερα τα social media:

 • Θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα έγινε για να φύγουν ή να αλλάξουν υπουργεία τα αποκαλούμενα  «βαρίδια» που αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
 • Θεωρούν την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ως κίνηση κατευνασμού προς την εκκλησία και ικανοποίησης προς τον κυβερνητικό εταίρο πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο.
 • Εκτιμούν ότι η υπουργοποίηση νεαρών σε ηλικία εμπειρογνώμων είναι μεν ένα καλό δείγμα αξιοποίησης της νέας γενιάς και υπό τις παρούσες  πιεστικές συνθήκες  δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα τους θεωρεί και «παιδιά του κομματικού σωλήνα».
 • Πιστεύουν ότι ο  Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι αποφασισμένος να προσελκύσει επενδύσεις. Όμως το θεωρούν δύσκολο και εκτιμούν ότι δεν μπορεί να απεμπλακεί από την ιδεολογία του κόμματός ΣΥΡΙΖΑ και τις τάσεις  εντός του που  ελέγχουν έναν αριθμό βουλευτών.
 • Πιστεύουν ότι η μετακίνηση του Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δείχνει ότι ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται παρά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ.
 • Δεν έχουν σχηματίσει  σαφή άποψη για το αν η σύνθεση της νέας κυβέρνησης  έχει προεκλογικό χαρακτήρα.
 • Θεωρούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα και οι αποφάσεις δεν θα αλλάξουν την καθημερινότητα και ούτε θα βελτιώσουν τις συνθήκες επιβίωσης των πολιτών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s