Διαδικτυακό κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι πλειστηριασμοί των κατοικιών προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης που εξελίσσονται σε ένα δυναμικό κίνημα πολιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα ο τραπεζικός τομέας ετοιμάζει το δικό του στρατηγικό του σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Τα social media παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και κάνουν το δικό τους κίνημα κατά των πλειστηριασμών εκφράζοντας τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για το επίμαχο θέμα.

Η οντότητα «Πλειστηριασμοί Κατοικιών» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το paloPro 14.747συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 2 – 12 Οκτωβρίου 2016. Τα συναισθήματα των αναφορών χαρακτηρίζονται από σαφή κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων.Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της για τους πλειστηριασμούς που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στο Τwitter με το ποσοστό των αρνητικών συναισθημάτων να ανέρχεται στο 77%, των ουδέτερων στο 19% και των θετικών στο 3%.

plest-121016

 

plestsent-121016

 

Θεματολογία

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στην υπό εξέταση χρονική περίοδο στις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών για τους πλειστηριασμούς, στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κοινωνία στην κυβέρνηση και στην αντίδραση του τραπεζικού τομέα. Το Top 10 Topics του paloPro ανέδειξαν ως κυρίαρχες αναφορές:

  • Την εμφάνιση ενός νέου αυθόρμητου κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα.
  • Τη μαζική διαμαρτυρία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς ακινήτων.
  • Το στρατηγικό σχέδιο του τραπεζικού τομέα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
  • Ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.
  • Ότι οι πλειστηριασμοί, με εντολές του Δημοσίου έχουν αρχίσει από τις κατοικίες απλών ανθρώπων και για χρέη των 500 ή 1.000 ευρώ.
  • Τουλάχιστον 5.000 ακίνητα αναμένεται να πλειστηριαστούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι εκτιμήσεις για το 2017 κάνουν λόγο για 50.000 ακίνητα όλων των ειδών.
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

 Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη τάσσεται μαζικά, σύμφωνα με την ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro, εναντίων των πλειστηριασμών κατοικιών λαμβάνοντας υπόψιν το υφιστάμενο ευρύτερο κοινωνικό – οικονομικό πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα τα social media:

  • Δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ιδιαίτερα προς τους απλούς πολίτες, που χάνουν την κατοικία τους για λίγα χρέη.
  • Ενθαρρύνουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών για να την αποτροπή των πλειστηριασμών, τα κινήματα που δεν εκφράζουν κομματικά συμφέροντα και δραστηριοποιούνται για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
  • Αναμένουν να δούνε πως θα αντιδράσει ο τραπεζικός τομέας και αν θα ενεργήσει με κοινωνική ευαισθησία. Οι αναφορές για ότι οι τράπεζες δεν προχωρούν σε κατασχέσεις για μικρά ποσά και ότι επικεντρώνονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα μεγάλης αξίας ακίνητα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα.
  • Ανησυχούν μήπως οι πλειστηριασμοί και γενικότερα τα μέτρα λιτότητας πυροδοτήσουν κάποια στιγμή μεγάλες κοινωνικές αναταραχές που δεν θα μπορέσουν εύκολα να ελεγχθούν.
  • Ενοχλούνται από το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης πέρα από τις τετριμμένες δηλώσεις δεν αντιμετωπίζουν το επίμαχο θέμα με μια πιο αποτελεσματική στρατηγική που να πείθει τους πολίτες ότι ενδιαφέρονται για αυτούς και ότι δεν το κάνουν απλά για λόγους ψηφοθηρίας.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=241

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s