Ο βομβιστής του Βερολίνου εκθέτει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Τα κενά των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών επανέφερε στην επικαιρότητα η «περιοδεία» στην Ευρώπη του τυνήσιου βομβιστή του Βερολίνου Άνις Άμρι κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανταλλαγή και αξιολόγηση πληροφοριών. Η ισλαμική τρομοκρατία έχει εξελιχθεί στην πιο σημαντική απειλή των κρατών – μελών της ΕΕ και οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές διεισδύουν στην Ευρώπη υπό την κάλυψη πρόσφυγα εγείροντας ερωτήματα και για το σύστημα ταυτοποίησης στις χώρες υποδοχής. H Frontex έχει προειδοποιήσει ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξοπλίζουν πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η «περιοδεία» του 24χρόνου μακελάρη Άνις Άμρι από την Τυνησία στην Ευρώπη εκθέτει τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Ο Άμρι έφτασε από την Τυνησία στη Λαμπεντούζα προσποιούμενος ότι είναι παιδί μετανάστη. Τον Οκτώβριο του 2011 συνελήφθη στο Βελπάσο και πηγαινοέρχονταν στις φυλακές μέχρι και το Μάιο του 2015 όπου και αποφυλακίστηκε. Στη συνέχεια μετέβη στην Ελβετία και μετά εισήλθε στη Γερμανία όπου και στην πόλη Kλεβε συναντήθηκε με τον ισλαμιστή εξτρεμιστή ιεροκήρυκα Αμπού Ουαλάα. Συνελήφθη στη νότια Γερμανία με πλαστό διαβατήριο και κρατήθηκε για δύο μέρες. Eξαφανίστηκε από τα στέκια του στο Βερολίνο και εμφανίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου να οδηγεί το φορτηγό στην αγορά των Χριστουγέννων.

Το ζητούμενο είναι το πως οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αξιολογήσαν το προφίλ Άμρι ο οποίος είχε ποινικό μητρώο και είχε περάσει στην Ευρώπη ως πρόσφυγας. Ο Άμρι έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή με ιταλούς αστυνομικούς στο Μιλάνο όταν και τον σταμάτησαν για έλεγχο ρουτίνας- στοιχεία ταυτότητας.

Η «περιοδεία» του Άμρι εγείρει τρία σημαντικά ερωτήματα: το πρώτο είναι η αντίδραση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι δεν προέβη σε μια σωστή εκτίμηση για τον Άμρι, από τη στιγμή που τον είχε συλλάβει, είχε ποινικό μητρώο και είχε συναντηθεί με ισλαμιστή εξτρεμιστή ιεροκήρυκα. Το δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα του Human Intelligence (HUMINT), το αν τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στις ισλαμικές κοινότητες και να συλλέγουν πληροφορίες για φερόμενους ισλαμιστές τρομοκράτες. Το τρίτο είναι η ανταλλαγή και αξιολόγηση των πληροφοριών από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Η ύπαρξη στεγανών ανάμεσα στις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών εμποδίζει την όποια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία σε θέματα πληροφοριών με στόχο την αποτροπή ισλαμικών χτυπημάτων.

Η έκθεση της EUROPOL ΤΕ – SAT 2016 αναφέρει ότι 150 άτομα σκοτώθηκαν το 2015 σε ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχτηκαν εντός της ΕΕ και ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση των ισλαμικών χτυπημάτων που από τα 4 το 2014 ανήλθαν σε 17 το 2015. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε μια αύξηση συλλήψεων ύποπτων ισλαμιστών εξτρεμιστών για τρομοκρατία που από τις 395 το 2014 ανήλθαν σε 687 το 2015. Οι τρομοκρατικοί πυρήνες που είναι έτοιμοι να διαπράξουν επιθέσεις εντός της ΕΕ αποτελούνται από γηγενής ευρωπαίους ισλαμιστές.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα συντονισμού ως προς την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων πού οφείλονται: (α) στην έλλειψη προθυμίας από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας να μοιραστούν τις πληροφορίες, (β) στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών και (γ) στη διαφορετική οργανωτική δομή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών της. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η πρώτη ταυτοποίηση των προσφύγων όταν εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι υποδομές είναι ελλιπείς και εμποδίζουν το έργο των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας για σωστή καταγραφή και εντοπισμό πιθανών ισλαμιστών εξτρεμιστών.

H ΕΕ οφείλει να επιβάλλει τη συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών των κρατών- μελών της, να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αρμόδια θεσμικά όργανα της δίνοντας τους συγκεντρωτικές εξουσίες στο συγκεκριμένο θέμα καθώς και να διορθώσει τα κενά ασφαλείας στη Ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς σύνορα σε ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Δημοσιεύθηκε στο NewRepublic.gr 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s