Η εθνικιστικό – ισλαμική συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν

Γιώργος Πρωτόπαπας

 Το αφήγημα του τουρκικού εθνικισμού του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνδέονται με Κούρδους μαχητές. Η πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση της Κωνσταντινούπολης (κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας) που προκάλεσε το θάνατο 44 ατόμων και την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η κουρδική οργάνωση «Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση το Κουρδιστάν (TAK)» έδωσε την ευκαιρία στον τούρκο πρόεδρο να εξαπολύσει νέο πογκρόμ εναντίον των Κούρδων και των στελεχών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το κάθε τρομοκρατικό χτύπημα που έχει ως δράστες κουρδικές οργανώσεις που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ενισχύει τη νέα εθνικιστικό-ισλαμική συμμαχία στην Τουρκία που επιδιώκει μια στρατιωτική λύση για το κουρδικό ζήτημα και την επαναφορά της θανατικής ποινής. Η συγκεκριμένη συμμαχία, επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, έχει στόχο την επιστροφή σε ένα αυταρχικό κράτος, όπως αυτό της δεκαετίας του ‘30 και ’40 υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και του διαδόχου του Ισμέτ Ινονού.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος εκμεταλλεύεται τον τουρκικό εθνικισμό για να διευρύνει περαιτέρω την εκλογική βάση του και φαίνεται να το πράττει με επιτυχία. Κατάφερε και διείσδυσε στους εθνικιστές ψηφοφόρους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος έχει χαρακτηρίσει από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης «λογικές» τις προτεινόμενες τροποποιήσεις για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν.

Μια έρευνα της εταιρείας Genar έδειξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τους ψήφους του κατά 70% στο ενδεχόμενο μιας νέας προεδρικής θητείας, συμπεριλαμβανομένου και της εκλογικής βάσης του MHP. Οι ψηφοφόροι του MHP δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ερντογάν και φαίνεται να τον προτιμούν και για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Παράλληλα μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη των πολιτών για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανέρχεται στο 55% των ψηφοφόρων, ενώ το MHP εμφανίζει ποσοστό 12%. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατέχει σταθερά ποσοστό γύρω από το συνηθισμένο 25%, ενώ το φιλοκουρδικό HDP παρουσιάζει πτώση και το ποσοστό του κυμαίνεται στο 7%. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εκλογική βάση Ταγίπ Ερντογάν έχει διευρυνθεί και ότι δεν περιορίζεται μόνο στους ισλαμιστές ψηφοφόρους αλλά επεκτείνεται και στους εθνικιστές.

Ταυτόχρονα το Κουρδικό αποτελεί και το μεγαλύτερο εφιάλτη για τους ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η κουρδική ηγεμονία στη βόρεια Συρία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) με στόχο τη δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου κατά μήκος των τουρκικών συνόρων αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας διότι θέτει σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα και ενδέχεται να ενισχύσει τις αλυτρωτικές τάσεις των κουρδικών πληθυσμών των νοτιοανατολικών τουρκικών επαρχιών. Ήδη διεξάγεται ένας «πόλεμος των πόλεων» με τους αντάρτες του ΡΚΚ που αποφέρει απώλειες εκατοντάδων τούρκων στρατιωτών.

Η μεταστροφή του Ερντογάν στο Κουρδικό με τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας αποδεικνύεται καταστροφική για τους Κούρδους αλλά και επικίνδυνη καθώς μια ολόκληρη γενιά νέων Κούρδων έχει γυρίσει την πλάτη στο τουρκικό κράτος και αποτελεί πλέον μια μεγάλη δεξαμενή στρατολόγησης του ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή οι συχνές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις είτε από τους Κούρδους, είτε από το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) θέτουν σε δοκιμασία την αντοχή της τουρκικής κοινωνίας καθώς εξυπηρετούν μόνο την προώθηση των πολιτικών του Ερντογάν τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό επίπεδο.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο  NewRepublic.gr 17/12/2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s