«Ηρωική έξοδος» μέσω εκλογών ;

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η σιωπηρή οργή της κοινωνίας, η ανοιχτή δεύτερη αξιολόγηση και το ενδεχόμενο επιβολής ενός 4ου μνημονίου ίσως και να προμηνύουν πολιτικές εξελίξεις εντός τριμήνου. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την πλευρά της δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά έχει αρχίσει να επαναφέρει το γνωστό της αφήγημά ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπεραμύνεται της διαπραγμάτευσης που κάνει με τους ευρωπαίους εταίρους επιδιώκοντας να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών για την ορθότητα των επιλογών της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει ένα «εικονικό» κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ανακοινώνοντας επίδομα Χριστουγέννων για 1.600.000 συνταξιούχους ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές. Ωστόσο οι παροχές προς τους συνταξιούχους προέρχονται από το πλεόνασμα της υπερφορολογήσης που έχει συνθλίψει τους ίδιους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% το χρόνο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup με αντάλλαγμα τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για μείωση του χρέους μετά το 2040 και έως το 2060 δεν σημαίνει πρακτικά κυβερνητική επιτυχία.

Ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υφίσταται καθημερινά τη φθορά της εξουσίας και διακωμωδείται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν τις μεγαλόστομες προεκλογικές τους εξαγγελίες που εγκαταλείφθηκαν. Όμως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν είναι συχνές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθούν με τα κινήματα των αγανακτισμένων και τις πορείες του 2014 που είχαν μια κοινή συνισταμένη, το ότι εγείραν σοβαρά ερωτήματα για το ποιος πραγματικά τις υποκινούσε. Ταυτόχρονα η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε σφοδρότατη κριτική στην τότε κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και έθετε σκληρές διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία μεταξύ «προδοτών» και «πατριωτών» που θα «έσκιζαν τα μνημόνια».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της, ακολουθεί μια αντιπολίτευση υψηλών τόνων περιορισμένη εντός των τοίχων του κοινοβουλίου και της ανακοίνωσης Δελτίων Τύπου. Απουσιάζει η ενεργή εμπλοκή πολιτών, δηλαδή οι αγώνες του «πεζοδρόμιου» καθώς η πρακτική αυτή δεν υπάρχει στο DNA της συγκεκριμένης παράταξης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με διαφορά από 15% μέχρι 18% έναντι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίλογος ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν πλέον αξιόπιστο εργαλείο πρόθεσης ψήφου είναι εν μέρη αποδεκτός αλλά οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος που δείχνουν να παγιώνεται υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια διαφορά. Η Νέα Δημοκρατία ολοένα και αυξάνει τα ποσοστά της εξαιτίας της κυβερνητικής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θεωρείται δύσκολο η απόκτηση αυτοδυναμίας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διατηρεί ένα διπλάσιο ποσοστό.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές θα το πράξει με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι ευρωπαίοι εταίροι, θα δείξει ότι αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση. Το «παραμύθι» ότι για όλα φταίνε οι άλλοι ίσως να μην πείθει πλέον την πλειοψηφία των πολιτών. Ποια ήταν η κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους το Φεβρουάριο του 2015; Ποια ήταν αντιπολίτευση που έκανε «σημαία» την αντίδραση στο περίφημο «mail Χαρδούβελη» με τα 1 δις. ευρώ μέτρα ; Ποια ήταν η κυβέρνηση που πήρε μέτρα 12.5 δις ευρώ και παραχώρησε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για εκατό χρόνια; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα είναι γνωστές, τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται. Το θέμα είναι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει μια «ηρωική έξοδο» για να σώσει την όποια υστεροφημία της Πρώτη Φοράς Αριστερά.

http://www.newrepublic.gr  

One thought on “«Ηρωική έξοδος» μέσω εκλογών ;

Comments are closed.