Τα «πιόνια» στη «σκακιέρα» της διαπραγμάτευσης

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας 

Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ και η έλλειψη επενδύσεων προκαλούν περαιτέρω «ασφυξία» στην ελληνική οικονομία και φέρνουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη με την πορεία της οικονομίας και απαιτεί μέτρα για την προσέλκυσή επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη.

Η οντότητα «Προαπαιτούμενα – Αξιολόγηση» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το paloPro 24.084συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 9 – 16 Οκτωβρίου 2016. Τα Sites συγκέντρωσαν 9.168 αναφορές, ταBlogs 2.753, οι Opinions 331, το Facebook 658, το Twitter 11.161 και τα Forums 13. Η εικόνα των συναισθημάτωντων αναφορών δείχνει επικράτηση των αρνητικών (12.995) σε σύγκριση με τα θετικά (6.576) και τα ουδέτερα (4.513) που με βάση την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων μας αποκαλύπτει μαζί με τα ποσοτικά και τα συμπεράσματα των social media.

Θεματολόγια

H θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στο ρόλο του ΔΝΤ, το χρέος, τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα προαπαιτούμενα, το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τους σχολιασμούς. Το Top 10 Topics του paloPro ανέδειξε ως κυρίαρχη θεματολόγια:

 • Την αναφορά της γερμανικής εφημερίδας FAZ που ανέφερε ότι o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά δεν μιλάει γι’ αυτό.
 • Τις εκτιμήσεις για το αν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
 • Το άρθρο των Financial Times γιατί το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
 • Τις αναφορές για το πως το θέμα του ΔΝΤ φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
 • Ότι ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ενδέχεται να αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.
 • Τη δήλωση του πρόεδρου του ΙΟΒΕ Τάκη Αθανασόπουλο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του World Economic Forum, στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, ως προς τον δείκτη ανταγωνιστικότητας της, καταγράφοντας πτώση πέντε θέσεων έναντι της αντίστοιχης έρευνας του 2015.
 • Τις αναφορές για το τι πρέπει να γίνει για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη σύμφωνα με τη μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro αντιδρά αρνητικά στις κυβερνητικές επιλογές από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει. Τα social media αναλυτικότερα:

 • Επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να διαμορφώσει ένα σταθερό και λειτουργικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 • Εκτιμούν ότι κάποια από τα προαπαιτούμενα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση των δημοσιών δαπανών.
 • Ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αντιπαράθεση ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος να προκαλέσει καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης και συνεπώς στην καταβολή της δόσης (πιθανότητα για Grexit).
 • Προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις για το ελληνικό πρόγραμμα από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ.
 • Ενθαρρύνουν οτιδήποτε αναφορές κάνουν λόγο για προσέλκυση επενδύσεων (όπως φαίνεται από τα θετικά συναισθήματα).
 • Εμφανίζονται απαισιόδοξα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
 • Έχουν πλήρη άποψη για την κάκιστη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και της δύσκολης καθημερινότητας και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.
 • Δεν δίνουν πλέον άλλοθι στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και δεν ενστερνίζονται στο σύνολό τους ότι για όλα συνεχίζουν να φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

www.palo.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s