Ισοπαλία Τραμπ και Κλίντον στο ελληνικό διαδίκτυο

Νίκος Αρβανίτης \ Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

To ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον για τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές απασχόλησε και την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τους δυο υποψήφιους. Το «ντιμπέιτ του αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε έγινε το επίκεντρο των μεγάλων διεθνών μέσων μαζικής ενημερώσεις που έκαναν και αξιολογήσεις για το ποιος ήταν ο νικητής.

Οι οντότητες «Ντόναλντ Τραμπ» και «Χίλαρι Κλίντον» κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του λογισμικού φήμης Palo Professional (paloPro) 2.783 συνολικές αναφορές για το χρονικό διάστημα 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2016.

Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών στο ελληνικό διαδίκτυο τόσο για το «Ντόναλτ Τραμπ» όσο και για την «Χίλαρι Κλίντον» είναι πανομοιότυπη καθώς παρατηρείται μια επικράτηση αρνητικών συναισθημάτων. Ωστόσο παρατηρείται ότι στην περίπτωση της Κλίντον τα συναισθήματα παρουσιάζουν μια πιο ισορροπημένη κατανομή σε σύγκριση με του Τραμπ καθώς τα αρνητικά με τα ουδέτερα έχουν διαφορά 170 μονάδων και τα αρνητικά με τα θετικά διαφορά 291 μονάδων. Αντίθετα ο Τράμπ παρουσιάζει υψηλό αριθμό αρνητικών σε σύγκριση με τα θετικά και τα αρνητικά που προσεγγίζει τις 688 μονάδες.

Την ημέρα του ντιμπέιτ ο «Ντόναλντ Τράμπ» συγκέντρωσε 856 συνολικές αναφορές στα κανάλια του ελληνικού διαδικτύου με το ποσοστό των συναισθημάτων να εμφανίζει 64% αρνητικά και 20% θετικά συναισθήματα. Η «Χίλαρι Κλίντον» την ίδια στιγμή κατέγραψε 883 συνολικές αναφορές με το ποσοστό των συναισθημάτων να εμφανίζει 43% αρνητικά και 25% θετικά συναισθήματα.

Θεματολογία

Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου για τις δυο οντότητες την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στο τι ειπώθηκε στο ντιμπέιτ Τραμπ – Κλίντον και σε αναφορές και εκτιμήσεις για το ποιος ήταν ο νικητής. Το Top 10 Topic του paloPro ανέδειξε ως κύρια θεματολογία :

  • Το ντιμπέιτ για την προεδρική αναμέτρηση Κλίντον – Τραμπ έκανε ρεκόρ τηλεθέασης.
  • Αναλύσεις για την ακτινογραφία της τηλεμαχίας των δύο προεδρικών αναλύσεων.
  • Τις συναντήσεις Τράμπ και Κλίντον με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
  • Την απόφαση των δημοσιογράφων της αμερικάνικης εφημερίδας The New York Times να υποστηρίξουν τη Χίλαρι Κλίντον

 Συμπεράσματα

Η προσεκτική μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro υποδηλώνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον προς την αμερικάνικη προεδρεία διατηρώντας μια ουδέτερη στάση και δείχνοντας επιφυλακτικότητα και για τους δύο υποψήφιους. Πιο συγκεκριμένα η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη:

  • Θεωρεί ότι η διαδικασία των αμερικάνικων ντιμπέιτ δείχνει το πως αντιδρά ο κάθε υποψήφιος απέναντι στο άλλον ώστε η κοινή γνώμη να σχηματίσει και τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά δεν εκτιμάει ότι κρίνει τις εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Δεν πήρε θέση υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου και αναπαρήγαγε κάποιες αναφορές από διαδικτυακά ψηφιακά ΜΜΕ.
  • Δεν είναι στο σύνολό της γνώστης της αμερικάνικης πολιτικής και οικονομίας κάτι που διαφαίνεται από επιφανειακές αναφορές και σχολιασμούς στο Τwitter.
  • Διαμορφώνει γνώμη για τους δυο υποψηφίους με βάση το ιστορικό της εξωτερικής πολιτικής των ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών κυβερνήσεων έναντι της Ελλάδας

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s