Ο Ερντογάν “προστάτης” των μουσουλμάνων προσφύγων

Η μεταναστευτική κρίση χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση με στόχο την ανάδειξη ενός ανθρωπιστικού προφίλ και την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες πάντα σε συνδυασμό με την εδώ και δεκαετίες τουρκική πολιτική και οικονομική διείσδυση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης δείχνουν ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 57.079 άτομα. Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει αρχίσει να δείχνει με διάφορους τρόπους ότι θεωρεί τους μουσουλμάνους πρόσφυγες χρήσιμους στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Η εφημερίδα Hurriyet αποκάλυψε ότι οργανώθηκε ένα δείπνο «ιφτάρ» από τον γιο του τούρκου πρωθυπουργού, τον επιχειρηματία Ερκάν Γιλντιρίμ, την τουρκική πρεσβεία και την Ερυθρά Ημισέληνο στο Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών (ΚΕΠΑ) του Σχιστού.

Τον Ιούνιο ο τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής Αλή Ριζά Ακιντζί οργάνωσε δείπνα «ιφτάρ» στα οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, επισημαίνοντας ότι οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης συγκέντρωσαν 22 φορτηγά TIR βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες». Ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν επισκέφθηκε τον Απρίλιο τον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης για να δει την κατάστασή τους.

Η προσέγγιση των μουσουλμάνων μεταναστών από την κυβέρνηση της Άγκυρας έχει στόχο να εκμεταλλευτεί την παραμονή τους μέσα στη χώρα, να εξελιχθεί σε προστάτη των πολιτικών και θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, να εκθέτει όποτε μπορεί την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα μεταχείρισής τους και να οικειοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο κάθε προσπάθεια της Αθήνας για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει με κάθε τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση της Αθήνας και σε αυτήν την πολιτική εντάσσεται και η ανάγνωση του κορανίου από την Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής θρησκευτικής νηστείας Ραμαζάνι. Ο Ερντογάν πιέζει για την κατασκευή ενός επίσημου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και συνεχίζει να εγείρει αξιώσεις για τη μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης. H Τουρκία κατηγορεί την Αθήνα για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών των μουσουλμάνων επειδή δεν προχωράει στην ανέγερσή του.

Οι μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων αποτελούν βασική προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό η Θράκη αποτελεί κύριο πεδίο δράσης της τουρκικής διπλωματίας. Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προωθεί την πολιτική της Άγκυρας που έχει βαφτίσει τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική μειονότητα».

Το ελληνικό κράτος γνωρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως τις δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχει υιοθετήσει μια low intensity policy για τη Θράκη. Η low intensity policy της Αθήνας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: αποφεύγει την πρόκληση εντάσεων και απομονώνει τις εθνικιστικές κορώνες, αναφέρεται και επίσημα στο όρο Πομάκοι και Πομακοχώρια τονίζοντας την ελληνικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας (επίσκεψη στα Πομακοχώρια και δηλώσεις της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) και χρησιμοποιεί επίσημους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσει παράνομες δραστηριότητες που προωθούνται από το τουρκικό προξενείο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στην τουρκική πολιτική για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής των Βαλκανίων και δη των δυτικών Βαλκανίων καθώς θεωρεί ότι μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα από τις επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» και από τις εξελίξεις του εμφύλιου πολέμου της Συρίας, όπου και στις δύο περιπτώσεις βίωσε την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του καθώς και των προσδοκιών του.

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

http://newrepublic.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s