CIA και BND επικεντρώνονται στην αποτροπή του ISIS

 Γιώργος  Ξ. Πρωτόπαπας

Οι αμερικάνικες και γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν ιδιαίτερα για την απειλή ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση και επικεντρώνονται στην αποτροπή τους. Δυο ειδήσεις οι οποίες δεν αναλύθηκαν όσο θα έπρεπε από τον διεθνή Τύπο υποδηλώνουν νέες προτεραιότητες για την αμερικάνικη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και για την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για εξωτερικές υποθέσεις (BND).

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο διευθυντής της αμερικάνικης CIA Τζον Μπρέναν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και ο επικεφαλής της γερμανικής BND Γκέρχαρντ Σίντλερ απομακρύνθηκε μετά από απόφαση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Οι δυο εξελίξεις αν και φαινομενικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους εντούτοις μπορούν να ερμηνευθούν ως δυο κινήσεις που επικεντρώνονται στην αποτροπή διείσδυσης του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA Τζον Μπρένναν στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να βοηθήσει τη Βοσνία να κάνει πιο αποτελεσματικές τις αντί-τρομοκρατικές δραστηριότητες. O «αδύναμος κρίκος» των υπηρεσιών επιβολής ασφάλειας της Βοσνίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η προβληματική ανταλλαγή πληροφοριών. Αναλυτές εκτιμούν ότι απαιτείται μια πιο αποτελεσματική και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βοσνιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη διείσδυση ισλαμιστών μαχητών του ISIS στις μουσουλμανικές κοινότητες των δυτικών Βαλκανίων που μπορεί να περάσουν υπό την κάλυψη του πρόσφυγα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις εκμεταλλευόμενοι τις μαζικές μεταναστευτικές ροές από την Μέση Ανατολή. Ο διευθυντής της CIA μετέβηκε στη Βοσνία αμέσως μετά από επίσκεψή στη Σαουδική Αραβία για να ενημερωθεί για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των τοπικών αρχών ασφαλείας.

Η βοσνιακή αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπολογίζει ότι 124 βόσνιοι πολίτες μάχονται στο πλευρό του ISIS. Περίπου 51 έχουν σκοτωθεί ενώ 49 έχουν ήδη επιστρέψει. Το Αssociated Press αναφέρει ότι 70 άτομα έχουν αναγνωριστεί στη Βοσνία ως ύποπτα για διενέργεια τρομοκρατικών ενεργειών. Η Βοσνία θεωρείται μακράν η μόνη βαλκανική χώρα όπου οι ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν με επιτυχία στρατολογήσει νεαρούς μαχητές. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί των φτωχών χωρών των δυτικών Βαλκανίων είναι επιρρεπείς στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ότι σε συνδυασμό με το προσφυγικό μπορεί να ξεσπάσει μια κρίση, ένα «ξύπνημα» των ισλαμικών εξτρεμιστικών θυλάκων που θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η απομάκρυνση του Γκέρχαρντ Σίντλερ από την ηγεσία της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών για εξωτερικές υποθέσεις (BND) έχει από την πλευρά την δική σημασία για την πολιτική του Βερολίνου στη μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Τον Σίντλερ θα διαδεχθεί από την 1η Ιουλίου ο σκληροπυρηνικός Μπρούνο Καλ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και στενός συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο διευθυντής της BND είχε δεχτεί επικρίσεις για την εμπλοκή της υπηρεσίας του εναντίον γερμανικών συμφερόντων και κατασκοπείας ευρωπαίων εταίρων μετά από απαίτηση της αμερικάνικης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) – αποκαλύψεις Έντουαρντ Σνόουντεν .

Όμως φαίνονταν ότι ο Σίντλερ είχε καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το σκάνδαλο μετά την υπόσχεση του να ελέγξει τις δραστηριότητες των γραφείων του «πεδίου» της υπηρεσίας του όπου ακολουθούσαν μια δική τους πορεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία δεν έχει μέχρι στιγμή δεχθεί τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστές εξτρεμιστές αν και αποτελεί ένα βασικό στόχο τους .

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για την απομάκρυνση του Σίντλερ αλλα μπορούμε να την ερμηνεύσουμε ως μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η BND υπό την ηγεσία του Σίντλερ ενδεχομένως να είχε χάσει την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινότητας πληροφορίων μετά το σκάνδαλο με την αμερικάνικη NSA. H αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο απαιτεί εμπιστοσύνη και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών. Η γερμανική καγκελαρία επιδιώκει να απομακρύνει τις οποίες αμφιβολίες για την BND και να ελέγξει πλέον όλη τη δομή της για να μην υπάρξουν μεμονωμένες πράξεις από ανεξέλεγκτους πράκτορες του «πεδίου». Η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μεταναστευτική κρίση και το ενδεχόμενο μια τρομοκρατικής επίθεσης θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο προφίλ της ενόψει των εκλογών του 2017. Οπότε μια αξιόπιστη και αποτελεσματική BND υπό νέα ηγεσία εμφανίζει την Μέρκελ να προβαίνει σε ενέργειες με στόχο την αποτροπή ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο γερμανικό έδαφος.

Συμπερασματικά η αμερικάνικη CIA και η γερμανική BND έχουν κοινό στόχο την αποτροπή του ISIS. H CIA αρχίζει να δίνει βάρος στα δυτικά Βαλκάνια που αποτελούν παραδοσιακό σημείο εκκόλαψης και διάχυσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η BND «ανακαινίζεται» για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στον εντοπισμό των μαχητών του ISIS.

Αναδημοσίευση από New Republic.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s