Σε επίπεδα «χαμηλής πολιτικής» η επίσκεψη Βλαντιμίρ Πούτιν

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα δεν επέφερε μια σημαντική ώθηση στις ελληνό-ρωσικές σχέσεις. Ρωσία και Ελλάδα συνεχίζουν να παραμένουν δυο χώρες με θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς που συνεργάζονται σε επίπεδα «χαμηλής πολιτικής».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με το προσκύνημά του στο Αγιο Όρος έριξε το βάρος στην προώθηση της ρωσικής θρησκευτικής διπλωματίας. Η επίσκεψη του Πούτιν και του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στο Άγιο Όρος είχε μια συμβολική σημασία υποδηλώνοντας την προσήλωση τους στις αρχές των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών και στην απόρριψη των αρχών του δυτικού φιλελευθερισμού. Ο Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκφράσει την αντίθεσή τους στην κυριαρχία του δυτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκουν να δείξουν ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ενός δυτικού κοινωνικού συντηρητισμού.

Ο ρώσος ηγέτης επενδύει και στη θρησκευτική διπλωματία με στόχο την ανάδειξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε «αιχμή του δόρατος» της ορθόδοξης χριστιανοσύνης. Η θρησκευτική διπλωματία επιτρέπει σε ένα κράτος να χρησιμοποιεί ορισμένες πτυχές της θρησκείας και των θρησκευτικών συμβόλων στις διεθνείς σχέσεις. Η χρησιμοποίηση της θρησκείας για την επίτευξη πολιτικών στόχων έχει μακρά και πλούσια παράδοση στη Ρωσία και αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση της Αθήνας από την πλευρά της έχασε μια μοναδική ευκαιρία να επιδείξει μια ωριμότητα ως προς τη διαχείριση της επίσκεψης ενός ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης, κράτος – μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων διεθνών σημαντικών προβλημάτων. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν εκμεταλλεύτηκαν όπως θα έπρεπε επικοινωνιακά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα για να δείξουν στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ότι ακόμα και σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ύφεσης η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με ηγέτες ισχυρών κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορούσε να μεταβάλλει τις ελληνο- ρωσικές σχέσεις από τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί πλέον και επίσημα έδαφος διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑP). Η κυβέρνηση επένδυσε επικοινωνιακά την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια του αγωγού TAP που θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα η Ελλάδα αποτελεί και κράτος – μέλος του NATO, έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι μεγάλες προσδοκίες ότι η Ρωσία θα αποτελούσε μια εναλλακτική λύση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καλλιεργήθηκαν – είτε από αφέλεια, είτε από σκοπιμότητα – όταν ανέβηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχουν εδώ και καιρό εγκαταλειφθεί. Ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream έμεινε απλώς στα λόγια, ούτε καν στα σχέδια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό ενεργειακό πλαίσιο και ούτε από την Ατλαντική Συμμαχία και αντιλήφθηκε έστω και με καθυστέρηση ότι δεν μπορεί να παραμένει δέσμια ιδεολογικών αγκυλώσεων, να αγνοεί τους πανίσχυρους γεωπολιτικούς σχηματισμούς και να ακολουθεί αυτόνομες πολιτικές.

Αναδημοσίευση από New Republic.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s