Επίσκεψη Βλαντιμίρ Πούτιν: Η «αρκούδα» παραμένει σε «λήθαργο»

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η επίσκεψη του ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα δεν απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που έδειξε να την αντιμετωπίζει με μια επιφυλακτικότητα.

Η οντότητα «Επίσκεψη Βλαντιμίρ Πούτιν» κατέγραψε σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 9.341 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 22 – 27 Μαΐου 2016. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών συγκεντρώθηκε στο Twitter και στα Blogs συγκριτικά με τα υπόλοιπα κανάλια. Οι αναφορές για την υπό εξέταση οντότητα εμφανίζουν μια κυριαρχία ουδέτερων συναισθημάτων και ακολουθούν σε μικρότερο ποσοστό τα θετικά και τα αρνητικά.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την «Επίσκεψη Β. Πούτιν» επικεντρώθηκε την υπό εξέταση χρονική περίοδο 22 – 27 Μαΐου 2016, στο τι επιδιώκει ο ρώσος πρόεδρος και το αν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα η θεματολογία εστιάστηκε:

  • Στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Σε αναφορές για το ρόλο της ορθοδοξίας στην πολιτική, με αφορμή στο προσκύνημα του ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος
  • Σε σχολιασμούς για το ποια θα είναι η ατζέντα του Πούτιν.
  • Στo άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εφημερίδα Καθημερινή

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro πιο συνειδητοποιημένη σε σύγκριση με προηγούμενες αναλύσεις μας για τη δυναμική των ελληνό-ρωσικών σχέσεων. Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα και η ενδελεχής μελέτη των στοιχείων του paloPro εντόπισε ότι:

  • Ο προ μηνών ενθουσιασμός και οι μεγάλες προσδοκίες ότι η Ρωσία θα αποτελούσε μια εναλλακτική λύση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι μια ελληνό-ρωσική συμμαχία θα υπονομεύσει την πολιτική των Βρυξελλών δεν υφίσταται πλέον.
  • Δεν υπάρχει μια έντονη κίνηση στο ελληνικό διαδίκτυο υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι θετικές αναφορές που εντοπίσαμε δεν επηρεάζουν το σύνολο της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
  • Τα ενεργειακά και οι αναφορές για ένα νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, στην Ιταλία δεν είχαν απήχηση. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ξεχνάει ότι έπεσε στο κενό ο αγωγός Turkish Stream που είχε πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αποπροσανατολίστηκε και από την επικοινωνιακή προβολή του αγωγού φυσικού αέριου TAP ο οποίος θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναδημοσιεύτηκε από palo.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s