Εγκαίνια TAP : Aγωγός realpolitik για Τσίπρα

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ένα ακόμα δείγμα της μεταστροφής της πολιτικής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αέριου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που εντάσσει τη χώρα μας στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης. Τα εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού απέσπασαν το ενδιαφέρον των social media που εξέπεμψαν τα δικά τους μηνύματα.

H οντότητα «Αγωγός ΤAP» κατέγραψε σύμφωνα με τα στοιχεία paloPro 5.227 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 12 – 18 Μαΐου 2016. Το Twitter εμφανίζεται κυρίαρχο στις αναφορές για τον ΤΑP και είναι και το κανάλι που διαμορφώνει και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για το συγκεκριμένη οντότητα. Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών παρουσιάζει μια οριακή επικράτηση των θετικών συναισθημάτων έναντι των ουδέτερων και παρατηρείται ένας μικρός αριθμός αρνητικών συναισθημάτων.

tap-190516

 

taps-190516

 

 

Θεματολογία

Η θεματολογία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP επικεντρώθηκε στην υπό εξέταση περίοδο στα εγκαίνια για την κατασκευή και σε αναφορές για τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Top 10 Topics του paloPro η θεματολογία εστιάστηκε στα ακόλουθα:

  • Ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον TAP ενεργειακή γέφυρα με την Ευρώπη και κομβικό έργο για την ελληνική οικονομία
  • Στη διαδρομή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του TAP.
  • Στην αναφορά του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι «η Ελλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον αγωγό TAP».
  • Στη δήλωση του αρχηγού της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι είναι «αποικιακή η σύμβαση του αζέρικου αγωγού TAP».
  • Στην εμφάνιση ειρωνικών tweets για τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το γεγονός ότι πριν τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε στην κατασκευή του αγωγού TAP.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει πως η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη ερμήνευσε τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP σε σχέση με τις ευρύτερες πολιτικό-οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις. Αναλυτικότερα τα social media εκτιμούν ότι :

  • Τα εγκαίνια του αγωγού TAP δείχνουν τη στροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του φορολογικού –ασφαλιστικού η κυβέρνηση εγκατ;έλειψε και την προεκλογική ενεργειακή πολιτικής της.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται σταδιακά παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποκηρύσσοντας την αντιμνημονιακή πολιτική και υιοθετώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.
  • Η κατασκευή του TAP φαίνεται με βάση τα ποιοτικά δεδομένα να αποκαθιστά την εικόνα της χώρας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο καθώς συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό έργο που θα επηρεάσει τις περιφερειακές ενεργειακές ισορροπίες.
  • Η Ελλάδα αποδυναμωμένη από την οικονομική κρίση και με μια αναιμική εξωτερική πολιτική, δεν έχει τη δυνατότητα να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο που καθορίζεται από τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει δέσμιος ιδεολογικών αγκυλώσεων, να αγνοήσει τους πανίσχυρους γεωπολιτικούς σχηματισμούς και να ακολουθήσει αυτόνομες πολιτικές.

Aναδημοσίευση από http://www.palo.gr 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s