Τι σημαίνει η επιστροφή του υπερεθνικιστη Βόισλαβ Σέσελι στη σερβική βουλή

 Γιώργος  Ξ. Πρωτόπαπας

Η επιστροφή του υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι στην πολιτική σκηνή αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας των σερβικών εκλογών καθώς το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) κατέκτησε την τρίτη θέση και μπορεί να συσπειρώσει την σκληρή αντιευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Φυσικά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του που κέρδισε αυτοδυναμία και θα συνεχίσει τις πολιτικές για την ένταξη της χώρας στις ευρώ-ατλαντικές δομές.

Ο Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος απαλλάχτηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκανε μια δυναμική επανεμφάνιση που στέλνει ηχηρά μηνύματα αμφισβήτησης τόσο στη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Βούτσιτς όσο και στις Βρυξέλλες. Ο Σέσελι εκπροσωπεί την ακραία εθνικιστική Σερβία που έχει καταβολές στο βαθύ κράτος και κουβαλάει αναλλοίωτες τις μνήμες της Νατοϊκής επίθεσης.

Η σύνθεση του νέου σερβικού κοινοβουλίου των 250 εδρών από τις πρόωρες εκλογές της 24ης Απριλίου 2016 (η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 56.25% και το όριο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας είναι οι 126 έδρες) αποτελείται από τα εξής κόμματα: Tο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) που κέρδισε 131 έδρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 29 έδρες, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με 22 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 16 έδρες, το Κίνημα «Αρκετά! Ως Εδώ» με 16 έδρες, το σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό SDS – LSV – LDP που έλαβε 13 έδρες, το συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) και Dveri με 13 έδρες. Επιπλέον στο νέο κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν και τέσσερα μειονοτικά κόμματα, η Συμμαχία Ούγγρων της Βοϊβοντίνα με 4 έδρες, το Muamer Zukorlic’s BDZ με 2 έδρες, το Sulejman Ugljanin’s SDA με 2 έδρες, το Κίνημα Ardita Sinani και το Πράσινο Κόμμα με μια έδρα το καθένα.

Η προσεκτική ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της σερβικής κοινωνίας που είναι έντονα αντιευρωπαϊκό και αντί-Νατοϊκό και ότι ο υπερεθνικιστής Σέσελι θα έχει πλέον και επίσημα τη δυνατότητα να κλιμακώσει τη ρητορική του εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των γειτονικών χώρων. Παράλληλα το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το Dveri και είναι και αυτά εθνικιστικά κόμματα που αμφισβητούν τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό του Αλεξάντερ Βούτσιτς. Το SPS το κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς όπου ηγείται ο Ίβιτσα Ντάσιτς αν και έχει μεταλλαχθεί και έχει υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή ρητορική έχει μια εκλογική βάση που είναι πιο κοντά στην πολιτική του Μιλόσεβιτς, που εκφράζει τις παλιές εποχές του σερβικού κράτους.

Παράλληλα η είσοδος στο σερβικό κοινοβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ζόραν Ντίντιτς, του φιλελεύθερου Κινήματος «Αρκετά! Ως Εδώ» και των μειονοτικών κομμάτων υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα συμπαγές εναλλακτικό εκλογικό σώμα που αποτελεί μια σταθερά μεταβλητή στο σερβικό πολιτικό σκηνικό.
Ωστόσο η κατάκτηση της αυτοδυναμίας από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) έχει προκαλέσει αντιδράσεις προς τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς. Επικρίνεται από ένα τμήμα πολιτών για αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της δικαιοσύνης και υπάρχουν και καταγγελίες για νοθεία των εκλογών. Η νίκη του Βούτσιτς φέρνει ακόμα πιο κοντά τη Σερβία στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη Ρωσία.

Το γεγονός ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του Nord Stream AG Γκέρχαρντ Σρέντερ επισκέφθηκε τον Βούτσιτς στο Βελιγράδι στις 21 Απριλίου (τρεις μέρες πριν τις εκλογές) δεν πέρασε απαρατήρητο και ερμηνεύεται ως μια κίνηση ένταξης της μεταβλητής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας στις σχέσεις Σερβίας και Ευρωπαίων.

Η νέα κυβέρνηση του Αλεξάντερ Βούτσιτς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις μεταβαλλόμενες περιφερειακές ισορροπίες που καθορίζονται από την μεταναστευτική κρίση και την απειλή αναζωπύρωσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού στα δυτικά Βαλκάνια. Επιπροσθέτως η ομαλοποίηση των σχέσεων με το κρατίδιο του Κοσόβου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση που θα έχει «αιχμή του δόρατος» τον Βόισλαβ Σέσελι.

Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς ελέγχει τις δομές της κοινωνίας και το ότι υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση είναι πολιτικά θετικό για τη χώρα. Ωστόσο ο Βόισλαβ Σέσελι και το υπερεθνικιστικό SRS που μετά από μια περίοδο πολιτικής απαξίωσης έκανε μια δυναμική επανεμφάνιση δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει ένα σημαντικό τμήμα πολιτών με στόχο να προκαλέσει προβλήματα στην φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο μια ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσσόβου για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από New Republic

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s