Το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής , «μπλακάουτ» των ελληνικών επιχειρήσεων ;

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Αθηνών απασχόλησε έντονα το ελληνικό διαδίκτυο που αυτόματα το συνέδεσε με την επιβολή των μνημονίων, την παρατεταμένη ύφεση, τη χρηματοδοτική ασφυξία καθώς και με το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η οντότητα «Ηλεκτρονική Αθηνών» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 15.667 αναφορές για την χρονική περίοδο 12 – 23 Απριλίου 2016. Το Twitter συγκέντρωσε και το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών συγκριτικά με τα άλλα διαδικτυακά μέσα.

Τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου για την «Ηλεκτρονική Αθηνών» εμφανίζουν μια κυριαρχία τωναρνητικών συναισθημάτων  σε σύγκριση με τα ουδέτερα (4.646) και τα θετικά (1.534) υποδηλώνοντας προβληματισμό και ανησυχία.

Θεματολογία

Η θεματολογία για το «λουκέτο» της Ηλεκτρονικής Αθηνών που οδήγησε 450 άτομα στην ανεργία επικεντρώθηκε στα αίτια του κλεισίματος και στις αντιδράσεις που προκάλεσε. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα Top 10 Topics τουpaloPro η θεματολογία εστιάστηκε:

  • Στην εκτίμηση του πρόεδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη ότι οδηγήθηκε φταίει επταετής ύφεση που έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες σε οριστικό κλείσιμο.
  • Στο θα γίνει με τις δόσεις που πληρώνουν όσοι έχουν αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστημα ή κάποιο κατάστημα της εταιρείας.
  • Στις κινητοποίησες των 450 εργαζόμενοι στην επιχείρηση που έμειναν χωρίς δουλειά.
  • Στην ανακοίνωση της Mediatel για άμεση πρόσληψη 150 πωλητών και πωλητριών της Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των δεδομένων του paloPro για το κλείσιμο της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» μας δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη (κυρίως τα social media) το αντιλαμβάνονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των επιπτώσεων για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και του φόβου της για μια πλήρης κατάρρευση της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την πορεία ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εδώ και δεκαετίες παρουσία.
  • Το κλείσιμο των ελληνικών επιχειρήσεων συνδέεται με την χρεωκοπία και επανεμφανίζονται αναφορές για τις επιχειρήσεις Nutriat, Γεωργιάδης Καπνοβιομηχανία, Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Φίλκεραμ-Johnson, Χαρτοποιία Θράκης (Diana) που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν
  • Η έλλειψη ρευστότητας και η αβέβαια έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα εντείνουν την ανησυχία που γίνεται ακόμα πιο έντονη από αναφορές για επιστροφή στη δραχμή και που την εμφανίζουν ως «σωτηρία». Το λόμπι για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα εμφανίζεται να είναι στο διαδίκτυο πιο οργανωμένο σε αντίθεση με όσους διαφωνούν, όπου διατηρούν ένα πιο χαμηλό προφίλ και περιορίζονται στο να επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τις εξαγωγές.
  • Το ότι κάποιοι χρήστες επιρρίπτουν τις ευθύνες για το κλείσιμο στη διεύθυνση της  Ηλεκτρονικής και όχι στην οικονομική ύφεση όπου και εγείρουν το ερώτημα για το αν είχε πράγματι η εταιρεία τις προϋποθέσεις για να επιβιώσει. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στο ότι η Ηλεκτρονική ενεπλάκη το 2013 μαζί με άλλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ και στα ανοίγματα της εταιρείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία δεν φαίνεται να είχε θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στο εμπόριο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Το κλείσιμο της Ηλεκτρονικής προβληματίζει την ελληνική διαδικτυακή γνώμη καθώς βλέπει να περνάει ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο έλεγχο ξένων εταιρειών.

Αναδημοσίευση απόpalo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s