Ρωσο – τουρκική κρίση: γεωπολιτικά συμφέροντα και σενάρια επόμενης μέρας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποτελεί απόρροια των συγκρουόμενων εθνικών τους συμφερόντων στον εμφύλιο της Συρίας που αναδείχθηκαν ακόμα περισσότερο από τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή με στόχο την ενίσχυση του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι δυο χώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από το τουρκικό μαχητικό F-16 στο έδαφος της Συρίας, υιοθέτησαν μια επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να εκθέσουν η μια την άλλη ως υπαίτιες στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Οι τεταμένες ρωσο – τουρκικές σχέσεις μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο, των πολιτικών που έχουν υιοθετήσει Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν καθώς και των γεωπολιτικών και ενεργειακών ισορροπιών της Μέσης Ανατολής.

Στρατηγικές αποδόμησης

H Μόσχα επικεντρώνεται στις μυστικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) για να αποδείξει ότι αυτό και η Άγκυρα έχουν αμοιβαία γεωπολιτικά και εμπορικά συμφέροντα. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την κυβέρνηση της Άγκυρας για «συνεργασία» με το ISIS, ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπικά οφέλη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση.

Η Τουρκία ισχυρίζεται από την πλευρά της παραβίαση του εναέριου της χώρου και κατηγορεί τη Ρωσία για προπαγάνδα σοβιετικού στυλ. Η τουρκική στρατηγική χρησιμοποιεί την παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας για να αποδείξει ότι η ρωσική εμπλοκή στη Συρία δεν είναι ανιδιοτελής και ότι εξυπηρετεί τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Πούτιν για κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Η Μόσχα έχει στο παρελθόν επικρίνει σφοδρά τις αμερικανικές παρεμβατικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή που έγιναν υπό το πρόσχημα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αλλαγής καθεστώτων.

Οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα δύο πανίσχυροι ηγέτες μέσα στις χώρες τους. Ελέγχουν τους κρατικούς μηχανισμούς, το στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τα ΜΜΕ και χρησιμοποιούν τον εθνικισμό για να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της δημοτικότητας τους.

Ο Πούτιν υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ρωσικής διασποράς και επανάφερε τη Ρωσία στο status της μεγάλης δύναμης μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες απουσίας στη συμμετοχή λήψη αποφάσεων που αφορούν σημαντικά διεθνή θέματα. Ο Πούτιν επικρίνεται συνεχώς από δυτικές κυβερνήσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του εξουδετέρωσε όλα τα παραδοσιακά προπύργια του κοσμικού κράτους στην Τουρκία και έγινε ένας «νέος Σουλτάνος» ο οποίος επιδιώκει την ανασύσταση της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν έχει αυτοανακηρυχθεί «προστάτης» των καταπιεσμένων σουνίτικων μουσουλμανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα ο Ερντογάν έχει φυλακίσει πολλούς δημοσιογράφους οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη και έχει τρομοκρατήσει άλλους τόσους μέσω εκφοβισμού για να ελέγχει τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ωστόσο οι εσωτερικές πολιτικές Πούτιν και Ερντογάν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τη Δύση, η οποία φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική «δύο μέτρα δυο σταθμά». Ο Πούτιν αποτελεί παραδοσιακό στόχο της Δύσης που τον επικρίνει για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει επιβάλει στη χώρα του οικονομικές κυρώσεις (για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση). Όμως ο Ερντογάν, παρά τις τραγικές καταγραφές της χώρας του στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφεύγει τις δυτικές επικρίσεις, ιδιαίτερα τώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης (θα μπορούσε να περιορίσει την εισροή των προσφύγων στο ευρωπαϊκού εδάφους).

Η συριακή «ενεργειακή αρένα»

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έχει εξελιχθεί σε μια αρένα συγκρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων για Ρωσία και Τουρκία, όπου και υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές, το καθεστώς της Δαμασκού και τους σουνίτες μαχητές αντίστοιχα.

Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή αλλάζει σταδιακά την πορεία του εμφυλίου πολέμου υπέρ του καθεστώτος του Άσαντ. Η Μόσχα είναι στενός σύμμαχός του και επιδιώκει να διασφαλίσει με οποιοδήποτε κόστος τα ρωσικά συμφέροντα σε μια μετα-πολεμική Συρία – τη ρωσική ναυτική βάση της Tartus όπου προσφέρει πρόσβαση σε Μεσόγειο θάλασσα).

Η Τουρκία αντίθετα είναι σφοδρός επικριτής του Μπασάρ Άσαντ, υποστηρίζει τους σουνίτες αντάρτες (συμπεριλαμβανομένου και των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών) και θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει τη δημιουργία ενός αυτόνομου συριακού κουρδικού κράτους που θα αφυπνίσει ακόμα περισσότερο τον αλυτρωτισμό στις τουρκικές νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες και που θα υπονομεύσει σημαντικά τα ενεργειακά της συμφέροντα.

Το ενεργειακό θεωρείται από ορισμένους αναλυτές και η βασική αιτία για το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ξένων δυνάμεων που εμπλέκονται (είτε στρατιωτικά, είτε με «proxy war») είναι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο, έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το συριακό έδαφος για να περάσουν αγωγούς που θα διοχετεύουν φυσικό αέριο προς την ευρωπαϊκή αγορά, προερχόμενο είτε από το σουνίτικο Κατάρ, είτε από το σιίτικο Ιράν.

Το Κατάρ το 2009 πρότεινε την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου για την παροχή φυσικού αερίου από τα αποθέματα του North Field όπου μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας και Τουρκίας θα κατέληγε στην ευρωπαϊκή αγορά. Όμως ο σύριος πρόεδρος Άσαντ απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο και αποδέχτηκε το 2011 την εναλλακτική πρόταση του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Ιράκ-Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί ότι ο αγωγός του Κατάρ εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά και ενεργειακά της συμφέροντα καθώς θα της δώσει την ευκαιρία να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες, να παρακάμψει το ρωσικό φυσικό αέριο και να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Η υλοποίηση του αγωγού του Κατάρ θα υπονομεύσει σοβαρά τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα στην Ευρώπη και το μονοπώλιο της Gazprom. Οι εξαγωγές της Gazprom ανήλθαν το 2014 στα 146.6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης. Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αντιπροσώπευαν περίπου το 80% των εξαγωγών της ρωσικής εταιρείας ενώ οι κεντροευρωπαϊκές το 20%. Τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα απειλεί και ο προτεινόμενος αγωγός Ιράκ- Ιράν – Συρίας, αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι η Μόσχα έχει σε αυτή την περίπτωση τη δυνατότητα να επηρεάσει κάποιες καταστάσεις.

Οι περιοχές που ελέγχει το ISIS στη Συρία εμποδίζουν την ενοποίηση των συριακών κουρδικών περιοχών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Η κυβέρνηση της Άγκυρας εκμεταλλεύεται την απειλή του ISIS και πιέζει και για τη δημιουργία μιας «buffer zone» από Aleppo μέχρι Kobani προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μελλοντική κατασκευή του σουνίτικου αγωγού φυσικού αερίου, από το Κατάρ. Η δημιουργία ενός αυτόνομου συριακού κουρδικού κράτους ακυρώνει το σχέδιο του συγκεκριμένου αγωγού.

Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους σύριους κούρδους μαχητές και το PKK ως μοχλούς πίεσης απέναντι στην Τουρκία καθώς έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τις κουρδικές φυλές. Οι σύριοι Κούρδοι έχουν δική τους κυβέρνηση σε περιοχές της βόρειας Συρίας και έχουν αποδείξει την μαχητική αποτελεσματικότητα τους εναντίον του ISIS.

Τέσσερα σενάρια

Η εξέλιξης της κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας περιλαμβάνει σύμφωνα με αναλυτές τα ακόλουθα τέσσερα σενάρια.

(α) Κλιμάκωση: υπάρχει η πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στη τουρκο-συριακή μεθόριο, εάν η Άγκυρα εξακολουθήσει να στηρίζει τους σύριους Τουρκμένους και η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει τις θέσεις των Τουρκμένων και άλλων σύριων ανταρτών που θεωρούνται σύμμαχοι της Τουρκίας. Παράλληλα και πολιτικοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση της κρίσης όπως το αν απαγορευτεί από το Βόσπορο η διέλευση ρωσικών πλοίων.
(β) «Πάγωμα»: Οι δύο πλευρές διατηρούν το ρήγμα, συνεχίζουν την παρούσα πολιτική ρητορική τους και αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία θα μπορούσε να αναστείλει τις πτήσεις κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων και η Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τους Τουρκμένους και να κλείσει τα σύνορά της για να αποτρέψει την είσοδο στους μαχητές του ISIS Ισλαμικού Κράτους, τη διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και το λαθρεμπόριο.
(γ) Αναθέρμανση: Άγκυρα και Μόσχα με τη διαμεσολάβηση μιας χώρας που να εμπιστεύονται και δυο, να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε τακτικές επαφές με στόχο τη σταδιακή αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων τουλάχιστον σε επίπεδο στρατιωτικών και διπλωματικών υπηρεσιών.
(δ) Αποκατάσταση: προϋποθέτει συνάντηση κορυφής μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν μια συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών και πολιτικών θεμάτων που θα αφορούν τη Συρία. Το συγκεκριμένο σενάριο προϋποθέτει και τη δημιουργία ενός υψηλού επίπεδου εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, συνεπικουρούμενου και από τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Συμπεράσματα

Ρωσία και η Τουρκία φαίνεται να έχουν να εμπλακεί σε ένα «chicken game» χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ και την τακτική της προπαγάνδας για να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα μέσα στο ναρκοπέδιο του συριακού εμφυλίου πολέμου. Οι Πούτιν και Ερντογάν έχουν ασκήσει μια επιθετική ρητορική και έχουν αποφύγει να δείξουν σημάδια αδυναμίας και παραχωρήσεων.

Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το όπλο της «ενέργειας» προκειμένου να συνετίσει και να τιμωρήσει την Τουρκία όπου και εισάγει περίπου 60% ρωσικού φυσικού αερίου για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρετε είναι εάν η Μόσχα είναι πραγματικά έτοιμη να το πράξει όταν τα χαμηλά έσοδά από το φυσικό αερίου και το πετρέλαιο έχουν πλήξει την οικονομία της.

Η κλιμάκωση της κρίσης δεν εξυπηρετεί ότι τη μια ούτε την άλλη πλευρά. Οι ηγέτες των δυο χώρων καλούνται να επιδείξουν σύνεση διότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση των δύο χωρών, από ένα «θερμό» επεισόδιο – που μπορεί να εξελιχθεί σε μη διαχειρήσιμο- θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία, Ιανουάριος 2016, Τεύχος 290, σ. 22- 24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s