Άλμα στο χρόνο η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

H μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τα social media που δείχνουν να προβληματίζονται για την επόμενη μέρα. Η νίκη του Μητσοτάκη δεν πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη για τους αναγνώστες του paloPro καθώς η ενδελεχής ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των τάσεων που επικρατούσαν στο ελληνικό διαδίκτυο στην προεκλογική περίοδο αποτύπωσαν και μια εικόνα για ποιος θα ήταν και ο νικητής του δεύτερου γύρου.

Οι παραδοσιακοί πολιτικοί αναλυτές κινήθηκαν στη λογική του παρασκηνίου και των συμμαχιών, ενώ εμείς με το εργαλείο paloPro διαγνώσαμε την απήχηση και τη δυναμική των μνημάτων πάνω στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη όπου είχαν στόχο την προώθηση του προφίλ του κάθε υποψηφίου και τη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών.

Επισημάναμε τη σαφή διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην διοχέτευση των μηνυμάτων προς τα social media καθώς ο νέος πρόεδρος υιοθέτησε μια ευφυέστατη στρατηγική που είχε απήχηση στο σύνολο των χρηστών των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης.Η υπεροχή του Μητσοτάκη στα social media είναι συντριπτική έναντι του Μεϊμαράκη όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω γράφημα.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέγραψαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 13.771 συνολικές αναφορές για το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου 2016. Το κυρίαρχο στοιχείων αναφορών είναι για το Μητσοτάκη το Twitter ενώ για τον Μεϊμαράκη τα sites. H εικόνα για τα συναισθήματα εμφανίζεται ίδια και για τις δυο υπό εξέταση οντότητες με το μεγαλύτερο ποσοστό συναισθημάτων να συγκεντρώνεται στα ουδέτερα συναισθήματα και να ακολουθούν τα θετικά και τα αρνητικά.


Θεματολογία  

Η θεματολογία για το δεύτερο γύρο των εκλογών της ΝΔ επικεντρώθηκε όπως ήταν φυσικό στην νίκη του Μητσοτάκη, στις πρώτες του δηλώσεις, στην επόμενη μέρα στη και στους παράγοντες που έγειραν την ψηφοφορία υπέρ του. Αναλυτικότερα βασικά θέματα σύμφωνα με τα Top 10 Topics αναδείχθηκαν:

  • οι πρώτες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κόμμα.
  • Το πώς ο Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει, γιατί τον επέλεξε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων.
  • οι πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη ως νέος πρόεδρος.
  • ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει τη ΝΔ σε ένα κεντροδεξιό κόμμα.
  • οι αντιδράσεις του ξένου Τύπου για το νέο πρόεδρο της ΝΔ.
  • τα δημοσιεύματα για παρασκηνιακό ρόλο του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με στόχο τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Συμπεράσματα

Η προσεκτική ανάγνωση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας οδηγεί στην εξαγωγή των ακόλουθων συμπερασμάτων για την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τις ισορροπίες της επόμενης μέρας:

(α) ο Κυρ. Μητσοτάκης λειτούργησε πολυσυλλεκτικά στέλνοντας μηνύματα σε όλους τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ανεξαρτήτων τάσεων και καταθέτοντας μια πρόταση για την επόμενη μέρα. Τους έπεισε ότι στόχος του είναι μια σύγχρονη ΝΔ απαλλαγμένη από το παρασκήνιο των κομματικών μηχανισμών.

(β) ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε να μην πληγεί από ένα υπόγειο πόλεμο με επίκεντρο το βαρύ πολιτικό του όνομα και από επανεμφάνιση κάποιων αναφορών του παρελθόντος που είχαν στόχο να τον θίξουν.

(γ) Η αποδοχή του νέου προέδρου της ΝΔ από το σύνολο των ξένων ΜΜΕ τον οποίο  θεωρούν μεταρρυθμιστή και εκπρόσωπο της νέας γενιάς των ελλήνων. H νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε μια διεθνή διάσταση στη ΝΔ και λειτούργησε ανανεωτικά στο προφίλ του κόμματος.

(δ) Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παραμένει ακόμα επιφυλακτική απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη καθώς η πολιτική ιστορία του κόμματος της ΝΔ κινείται στη λογική των «τζακιών» και των ονομάτων.

(ε) ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε προεκλογικά σε σημαντικά κοινωνικό- οικονομικά προβλήματα αλλά απέφυγε να θίξει εθνικά θέματα, που αποτελούν και ευαίσθητο σημείο της παραδοσιακής δεξιάς.

(στ) τα στοχευμένα δημοσιεύματα κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και φερόμενων συνεργάτων του με στόχο να δείξουν ότι αποτελεί βαρίδιο για την παράταξη, που όμως δημιουργούν και αμφιβολίες για το εάν η ΝΔ θα παραμείνει ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

(ζ) Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους νεοδημοκράτες αλλα όχι για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που είναι αντιμέτωπο με τις σκληρές καθημερινής συνθήκες της επιβίωσης.

(η) ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δικαιώσει τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του και θα αποδείξει με τον αντιπολιτευτικό του λόγο και την κοινοβουλευτική του στάση αν θα συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το ασφαλιστικό αποτελεί και ένα crash test για το νέο πρόεδρο της ΝΔ καθώς θα θεωρηθεί δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

 

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=173

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s