Ρωσία – ΗΠΑ «συγκρούονται» για τον Άσαντ – Data Analysis

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία και η αμερικάνικη στρατηγική δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τα social media όπου και εκτιμούν ότι δεν θα επιφέρουν το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίων τζιχαντιστών στη Συρία αλλάζουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης και προκαλούν τριβές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ που διεξάγουν εδώ και καιρό τις δικές τους αεροπορικές επιδρομές.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους συγκέντρωσαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 21.859 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 26/9 – 03/10 2015. Η ρωσική εμπλοκή αναφέρεται ως σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν να στηρίξει το σύριο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Η αμερικάνικη στρατηγική στη Συρία από την πλευρά της κατέγραψε 32.577 συνολικές αναφορές που επικεντρώθηκαν κυρίως στις ενστάσεις της Ουάσιγκτον για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Τα συναισθήματα των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου τόσο για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς όσο και για την αμερικάνικη στρατηγική εμφανίζουν μια κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων έναντι θετικών και ουδέτερων. Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα «παιχνίδι» εθνικών συμφερόντων με μεγάλο θύμα τον άμαχο πληθυσμό.

Θεματολογία

Η ειδησεογραφία στο ελληνικό διαδίκτυο εστιάστηκε στην έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών, στην αντιπαράθεση Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών και στα διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα Μόσχας και Ουάσιγκτον στη Συρία. Συγκεκριμένα:

  • Η ρωσική πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 60 πτήσεις στη Συρία και μείωσε σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό των ισλαμιστών τρομοκρατών.
  • Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίστασε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για πολιτική δήθεν δημοκρατικών επαναστάσεων στη Μέση Ανατολή που έφεραν βία και τρομοκρατία.
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κάνοντας ουσιαστικά επίθεση κατά της Ρωσίας, έφερε ως παράδειγμα εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να υποστηριχθούν «τύραννοι όπως ο Μπάσαρ Άσαντ που σφαγιάζει αθώους πολίτες.
  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ άσκησαν έντονη κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της κατηγορούν η Ρωσία ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για το σύμμαχο της, τον Άσαντ, και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους «τζιχαντιστές» για να πλήξει κυρίως τους σύριους «αντικαθεστωτικούς».

Συμπεράσματα

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και η αμερικάνικη στρατηγική στη Συρία ερμηνεύονται από την ελληνική διαδικτυακή γνώμη ως ένα ακόμα παράδειγμα εξωτερικής επέμβασης σε μια ακόμα χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Παράλληλα τα social media εμφανίζονται ευαισθητοποιημένα και στο δράμα των αμάχων της Συρίας, στοιχείο που συνδέεται και με την κατάσταση των προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα μας.

Μόσχα και Ουάσιγκτον με βάση τα ποιοτικά στοιχεία του paloPro έχουν διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα στη Συρία που σχετίζονται με την τύχη του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ο στόχος και των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι το Ισλαμικό Κράτος. Όμως η Μόσχα στηρίζει και στρατιωτικά πλέον τον Άσαντ για να διασφαλίσει την παρουσία του και την επόμενη μέρα, ενώ η Ουάσιγκτον στηρίζει τις συριακές αντάρτικες δυνάμεις για να επιτύχει την πτώση του.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=137

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s