Στο μείον τα συν της ζωής – Υγεία, Οικονομία, Ανεργία , Εκλογές 2015

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού διαδικτύου εξελίσσονται οι παράγοντες που καθορίζουν τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης όπου και αναμένεται να επηρεάσουν τη ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Η κατάσταση σε Υγεία, Παιδεία, Οικονομία, Ανεργία, Κοινωνικό Κράτος  προκαλεί έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς στα social media. Η ετυμηγορία είναι ίδια για μεταναστευτικό και εξωτερική πολιτική όπου και αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναλύσεις μας.

Οι θεματικές Υγεία, Παιδεία, Οικονομία, Ανεργία, Κοινωνικό Κράτος συγκεντρώνουν με βάση τα στοιχεία του paloPro στο ελληνικό διαδίκτυο 177685 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 01/09 – 10/09 2015.  Τα συναισθήματα είναι στο σύνολο τους αρνητικά  για όλες τις υπό εξέταση οντότητες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της διαδικτυακής κοινής γνώμης για τις κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν.

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο για όλες τις προαναφερόμενες θεματικές επικεντρώνεται στα ακόλουθα δημοσιεύματα :

 • Η Τράπεζα της Ελλάδος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα Μέσα Ενημέρωσης περί επικείμενης νέας χαλάρωσης των capital controls.
 • Η δήλωση  του υπουργού  Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη ότι  έως το τέλος του έτους είναι απολύτως εφικτό να αρθούν εντελώς τα capital controls και προανάγγειλε επτά κινήσεις ελαφρύνσεις των περιορισμών
 • Η έρευνα  της Eurostat: Άνεργος ένας στους 4 Έλληνες ενώ στην ευρωζώνη η ανεργία έπεσε στο 10,9%
 • Η  αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων  που προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, με αντικείμενο το κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
 • Το επίμαχο θέμα της αύξησης  του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία
 • Η εκτίμηση των  Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) ότι μπορεί να φτάσει έως και 10% η διαρροή των μαθητών από την ιδιωτική προς τη δημόσια εκπαίδευση.
 • Το λουκέτο του «Μιχαλοπούλειον» του Πειραιά, ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία, μετά από 83 χρόνια λειτουργίας.
 • Η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας για κανονική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων
 • Κατώτερη σύνταξη, ενσωμάτωση επικουρικής στην κύρια σύνταξη και όλοι σε ένα Ταμείο
 • Οι σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό που  έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς οποία κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα πρέπει να εφαρμόσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
 • Η δήλωση  του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλου που αποκάλεσε προβοκάτσια το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που μιλούσε για πρόταση από τον ίδιο για θέσπιση ανώτατης σύνταξης στα 600 ευρώ.
 • Η έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ ότι έρχονται 63.000 «λουκέτα» το επόμενο εξάμηνο και ότι θα χαθούν 138.000 θέσεις εργασίας
 • Τη λήψη νομικών μέτρων που ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατά των ασφαλιστικών ταμείων για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών Υγείας των ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ.
 • Η δήλωση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις  μελανές αποχρώσεις… που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας,.
 • Δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται ως και τέσσερα επιπλέον χρόνια στη δουλειά έχοντας χάσει το… τρένο της συνταξιοδότησης.
 • Η εκτίμηση ότι περίπου είναι 80.000 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και το ΙΚΑ που δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα  συνταξιοδότησης και έτσι τώρα αναγκαστικά μένουν στην εργασία περιμένοντας να πιάσουν το επόμενο όριο.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα θέματα Υγεία, Παιδεία, Οικονομία, Ανεργία, Κοινωνικό Κράτος «καίνε» τη διαδικτυακή κοινή γνώμη. Η σαφή πλειοψηφία των αρνητικών συναισθημάτων εκφράζει εκτός από  αποδοκιμασία και την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και στο μέλλον. Παράλληλα σε κάποια σχόλια για τις υπό εξέταση οντότητες παρατηρούμε και απαξιωτικές αναφορές για όλες τις κυβερνήσεις.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=127

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s