Το Mεταναστευτικό «καίει» social media και προεκλογική ατζέντα

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Tο «καυτό» μεταναστευτικό πρόβλημα εξοργίζει την ελληνική διαδικτυακή γνώμη που όμως κατανοεί το δράμα των προσφύγων της Συρίας που έχουν εισέλθει στη χώρα μας. Το μεταναστευτικό έχει λάβει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες, κυρίως στη Λέσβο. Παράλληλα ο πνιγμός του μικρού Αϊλάν από τη Συρία συγκλονισε και ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη καθώς απέδειξε το πιο σκληρό πρόσωπο του δράματος των προσφύγων.

Το μεταναστευτικό σύμφωνα με το εργαλείο paloPro συγκεντρώνει 48.317 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 01/09 – 06/09 2015. Η μεγάλη ανησυχία της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης για το μεταναστευτικό γίνεται ιδιαίτερα εμφανής από το τεράστιο αριθμό των αρνητικών συναισθημάτων έναντι των θετικών που καταγράφονται. To μεταναστευτικό που έχει άμεση σχέση με τον εμφύλιο της Συρίας και συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό τα social media που έχουν εκφραστεί αρνητικά και για την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Η ανάγνωση της θεματολογίας που κυριαρχεί στο ελληνικό διαδίκτυο για το μεταναστευτικό αποτελεί στην ουσία ένα εν εξελίξει debate του διαδικτύου για τα αίτια και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε ριζική βάση. Η κύρια θεματολογία επικεντρώθηκε:

  • στα επεισόδια με τους απελπισμένους πρόσφυγες στη Λέσβο οι οποίοι θέλουν να φύγουν και να πάνε με κάθε τρόπο σε ευρωπαϊκές χώρες
  • στον αριθμό των 200.000 προσφύγων που έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι εξαπλάσιος από πέρυσι και μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014.
  • στη δηλώση του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου  ότι “είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής για να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ”.
  • στον πνιγμό του 3χρονου Σύριου Αϊλάν Κουρντί και το πως ευαισθητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη.
  • στην απόφαση Γαλλίας και Γερμανίας να υποβάλουν στις Βρυξέλλες “κοινές προτάσεις” αναφορικά με τη φιλοξενία και την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και αντιλαμβάνονται ότι δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλα και του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως είναι και εμφανές ότι το δράμα των προσφύγων συγκινεί την ελληνική διαδικτυακή γνώμη που δειχνει και την ανθρωπιστική της προσέγγιση.   Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών αρχών και η μη εξέρευση αποτελεσματικής λύσης είναι και ο παράγοντας που καθόρισε την πλειοψηφία των αρνητικών συναισθημάτων των χρηστών του διαδικτύου όπου ενδέχεται να επηρεάσει και την εκλογική κρίση τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Νοεμβρίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s