Προβληματίζει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη – Εκλογές 2015

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Την συναισθηματική ουδετερότητα των social media προκαλούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και Το Ποτάμι παρά την προσπάθειά τους να προσελκύσουν όσο το δυνατότερο περισσότερο ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι συγκέντρωσαν σύμφωνα με το paloPro 15.828 συνολικές αναφορικές για την χρονική περίοδο 23/08 – 01/09. Τα δυνατά σημεία των αναφορών τους εμφανίζονται να είναι το Twitter και τα Sites, συνδυάζοντας το σχολιασμό και την επικαιρότητα.

Αναφορικά με τα συναισθήματα ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Πόταμι εμφανίζουν μια μεγάλη κυριαρχία ουδέτερων συναισθημάτων σε σύγκριση με τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα. Η συγκεκριμένη εικόνα των δυο υπό εξέταση οντοτήτων μας δείχνει ότι οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου και κυρίως του Twitter αποφεύγουν να πάρουν θέση.

H θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου στις προεκλογικές εξαγγελίες του Σταύρου Θεοδωράκη, τις περιοδείες του και την κριτική του σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

O Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι το κόμμα του εκφράζει το καινούργιο και όχι το παλαιοκομματικό καθεστώς. Δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να επιστρέψει ούτε στο παρελθόν του κ. Τσίπρα, ούτε στο παρελθόν του κ. Μεϊμαράκη» και εκτίμησε ότι το Ποτάμι είναι πολύ ψηλά στην επιλογή της ελληνικής κοινωνίας και θα του δώσει τη δυνατότητα να καθορίσει τις εξελίξεις στην επόμενη κυβέρνηση. Δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση ενόψει των εκλογών.

Το Ποτάμι τάσσεται και κατά της κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αναχρονιστικής αντίληψης, αντι-αναπτυξιακής νοοτροπίας και στείρας ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν σε μια πρώτη ανάγνωση ότι το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από το σύνολο της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης. Σε μια δεύτερη ανάγνωση το Ποτάμι φαίνεται να συμπιέζεται από το κλίμα πόλωσης που έχουν επιλέξει τα δυο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με στόχο να συσπειρώσουν την εκλογική βάση τους.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=122

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s