V for Varoufakis: Ο Έλληνας σούπερ-ήρωας των social media

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 06/02/15

Πως αξιολογεί το ελληνικό διαδίκτυο τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους μας για το ελληνικό χρέος; Ποιες είναι οι αναφορές για το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και για τους ομολογούς του, το Γερμανό Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον Ολλανδό Τζόρτζ Όσμπορν, το Γάλλο Μισελ Σαπέν και τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις συναντήσεις που έγιναν; Είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης ο νέος σούπερ-ήρωας της Ελλάδας;

 Τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω επιχειρούμε να σας δώσουμε με τη βοήθεια των στοιχείων του palo Pro αναλύοντας τα διαδικτυακά δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις από τα social media  για την περίοδο 230/1-5/2/2015.
O «πρωταθλητής» του διαδίκτυου είναι ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. Γιάννης Βαρουφάκης με συνολικό αριθμό 7.917 αναφορών, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με 3.025 αναφορές. Τρίτος ακολουθεί ο πολύ γνωστός γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με σύνολο 1.063 αναφορές και έπονται ο βρετανός ομόλογός του  Τζορτζ Όσμπορν με 284 και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν με 277 αναφορές. Συγκεκριμένα τα στοιχεία του palo Pro για τους τέσσερις υπουργούς καταγράφουν τα εξής: O Γιάννης Βαρουφάκης έχει στα Sites 1.773 αναφορές στα Blogs 1.341, στα Opinions 42, στο Facebook 1.053, στο Twitter 3.708 στο Youtube 20. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει στα Sites 634 αναφορές, στα Blogs 622 αναφορές, στα Opinions 6, στο Facebook 319, στο Twitter 1.610, στο Youtube 14. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει στα Sites 511 αναφορές, στα Blogs 310, στα Opinions 7 στο Facebook 206, στο Twitter 28,  στο Youtube 1. Ο Τζόρτζ Όσμπορν καταγράφει στα Sites 135, στα Blogs 59, στα Opinions 2, στο Facebook 58, στο Twitter 30 .

Η  ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα συναισθήματα του διαδικτύου για τους τέσσερις υπουργούς Οικονομικών με το Γιάννη Βαρουφάκη να συγκεντρώνει τις πιο πολλές καταγεγραμμένες αναφορές  με 2.193 θετικά και 1.179 αρνητικά συναισθήματα. Ο επόμενος που ακολουθεί είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με 680 θετικά και 937 αρνητικά συναισθήματα. Εδώ παρατηρούμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι περισσότερα από τα θετικά γεγονός που οφείλεται στη συμπεριφορά που έδειξε στο τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Γιάννη Βαρουφάκη. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται τρίτος με 410 θετικά και 127 αρνητικά συναισθήματα, ακολουθεί ο Τζορτζ Όσμπορν με 161 θετικά και  84 αρνητικά και ο Μισέλ Σαπέν με 113 θετικά και 20 αρνητικά συναισθήματα.

 Η ανταλλαγή χρέους που είναι και το επίκεντρο των συζητήσεων των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους ομολογούς του καταγράφει 1.398 συνολικές αναφορές, εμφανίζοντας ανά κατηγορίες στα Sites 130 αναφορές, στα Blogs 165, στα Opinions 6, στο Facebook 53, στο Twitter 1.041, Youtube 1 Forums 2. Αναφορικά με τις καταγραφές συναισθημάτων η ανταλλαγή χρέους συγκεντρώνει 296 θετικά και 631 αρνητικά.


Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης είναι γεγονός ότι αποτελεί πλέον την εμβληματική μορφή του διαδικτύου και αναδεικνύεται ως ο τιμωρός των κακών και εκφραστής των ελληνικών δικαίων με τα δικά του «μυστικά όπλα» και το προσωπικό του  life-style .

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δούμε το «φαινόμενο Βαρουφάκης» σε τρία διαφορετικά επίπεδα: α)ως υπουργού Οικονομικών που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό β)ως εκφραστή της ελληνικής αντίληψης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την οικονομική κρίση και γ) ως το νέο «εξαγώγιμο σύμβολο» της Ελλάδας!
 Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι  η σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook   V For Varoufakis -κατά το V For Vendetta- έχει ήδη περισσότερα από 43.000 likes, ενώ  αναρτώνται διθυραμβικά σχόλια για τον τρόπο, το ύφος, την παρουσία και το γενικότερο «στήσιμο» του νέου υπουργού oικονομικών κατά της συναντήσεις του με τους ξένους ομολόγους του, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι ο νέος Έλληνας υπερήρωας που κατατροπώνει τους αντιπάλους του και αποκαθιστά την ελληνική τιμή στο εξωτερικό.
Αναρτήσεις όπως  «Ο Βαρουφάκης ξηλώνει τον Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup» ή «Ο Ντάισελμπλουμ και το πτυχίο που δεν πήρε ποτέ» συγκεντρώνουν το 59% και το 39% των θετικών αναφορών αντιστοίχως. Μεγάλο ποσοστό θετικών αναφορών (45% υπέρ 16% κατά) συγκεντρώνουν  και οι δηλώσεις Βαρουφάκη για το σκάνδαλο Ζήμενς και τη διαφθορά κατά  την κοινή συνέντευξή του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ενώ επίσης υψηλό αριθμό σχολίων σε ποσοστό 60% συγκεντρώνει η δήλωσή του που συνδέει την λιτότητα και την οικονομική κρίση με το «ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
 Στο περιθώριο των αναφορών «επί προσωπικού» μένουν στις χαμηλές θέσεις (σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του  Palo Professional) θέματα αμιγούς οικονομικού/πολιτικού ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να απασσχολούν την κοινή γνώμη, όπως:

1.       Οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Βαρουφάκη στους Financial Times μετά τη συνάντησή του με τον Tζορτζ  Όσμπορν όπου φέρεται να δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά “κούρεμα” του χρέους, αλλά την αντικατάσταση του με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης αργότερα ανασκεύασε με  διευκρινιστική δήλωση  του το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

2.       Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών  Σαπέν ο οποίος  και τόνισε πως μια γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

3.       Το περιεχόμενο της  μυστικής συνάντησης  Γιάννη Βαρουφάκη – Πολ Τόμσεν στο Παρίσι που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος  των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ

4.       Η ανάληψη από την  Lazard συμβουλευτικού ρόλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Γιάννη Βαρουφάκη.

5.       Δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να εξετάζει το ενδεχόμενο» αποχώρησης από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε στο Reuters ότι «νέα εργαλεία με νέα ονόματα μπορούν να την αντικαταστήσουν. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν».

6.       Οι ανακοινώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο City του Λονδίνου μετά τις συναντήσεις που είχε με 100 επενδυτές στο Λονδίνο που άφησαν μια αίσθηση πως η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της δεν είναι μακριά κάτι που επιβεβαίωσε και  ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας Donald Kohn σύμφωνα με  το Reuters

7.       Το περιεχόμενο προπαρασκευαστικών εγγράφων εν’όψει του έκτακτου  Eurogroup για την Ελλάδα που θα συγκληθεί στις 11/2.

Συμπερασματικά,  πρέπει να επισημανθεί ότι ο νέος υπουργός οικονομικών έχει αγγίξει έναν κόσμο που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, και η αμεσότητα που έχει δείξει μέσω των social media τον έκανε αγαπητό σε ένα ευρύ κοινό. Ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές στο διαδίκτυο εξαιτίας των στιλιστικών επιλογών και το δηλώσεών του στις κοινές συνεντεύξεις Τύπου με τους ομολογούς του που δείχνουν τον νέα διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης της Αθήνας. Παράλληλα καταγράφει πολλές αναφορές στο Twitter που αποδεικνύεται να είναι και το πιο ισχυρό του όπλο στα social Media.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=48

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s