Ουάσινγκτον και Δαμασκός συνεργάζονται σε θέματα πληροφοριών

Οι ΗΠA φέρονται να συνεργάζονται μυστικά με την κυβέρνηση της Συρίας πάνω στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δράση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS). O αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει εξουσιοδοτήσει, σύμφωνα με το Associated Press αναγνωριστικές πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το συριακό εναέριο χώρο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το ISIS. Τις πληροφορίες σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Agence France Presse μοιράστηκε η Ουάσινγκτον με την κυβέρνηση της Δαμασκού «μέσω ιρακινών και ρωσικών καναλιών». Το Agence France Presse αναφέροντας τον όρο «περιφερειακή πηγή» υποστηρίζει ότι η Δαμασκός έχει λάβει από τα μέσα Αυγούστου «από μια δυτική χώρα» λίστες στόχων που αφορούν τη δράση του ISIS στο συριακό έδαφος. Εάν η είδηση ισχύει τότε αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται για πρώτη φορά με έναν από τους μεγαλύτερους της εχθρούς στη Μέση Ανατολή, ένα καθεστώς που στο παρελθόν σκέπτονταν ακόμα και να βομβαρδίσει.

Ο Καναδάς θεωρεί κινέζους δημοσιογράφους κατασκόπους

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά Stephen Harper έχει απαγορεύσει σε δημοσιογράφους που εργάζονται για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας να καλύψουν το επίσημο ταξίδι του στην Αρκτική, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να είναι κατάσκοποι. Τα τελευταία καλοκαίρια ο πρωθυπουργός Stephen Harper πραγματοποιεί επίσημες περιοδείες στην καναδική Αρκτική σε μια προσπάθεια να προωθήσει την οικονομία της περιοχής καθώς και να παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις. Ωστόσο, οι διοργανωτές του ταξιδιού αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη συμμετοχή κινέζων δημοσιογράφων. Η Winnipeg Sun αποκάλυψε ότι υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες ότι κάποιοι κινέζοι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πράκτορες των κινέζικων μυστικών πληροφοριών. Η απαγόρευση αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται για την εφημερίδα The People’s Daily και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Τhe Xinhua Νews Αgency. Οι κινέζοι δημοσιογράφοι των συγκεκριμένων ΜΜΕ, Li Xue Jiang, και Zhang Dacheng, προκάλεσαν διαμάχη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Harper στην Αρκτική το 2013. Οι δύο φαίνεται να έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον στο να φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους και το εσωτερικό του πρωθυπουργικού αεροπλάνου παρά να παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Harper.

Το ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας εξαπλώνεται στα Βαλκάνια

Το ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) έχει διεισδύσει δυτικά Βαλκάνια. Περισσότερα από 40 άτομα συνελήφθησαν στο Κόσσοβο με βάση ισχυρές υποψίες ότι διατηρούν στενούς δεσμούς με το ISIS. Οι συλλήψεις, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ήταν μέρος μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που είχε στόχο να αποτρέψει κοσσοβάρους πολίτες να ενταχτούν στην ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση που δρα σε Ιράκ και Συρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι Αλβανοί και οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι αλλά ο τρόπος ζωής του είναι σε μεγάλο βαθμό δυτικό- κοσμικός. Όμως υπάρχουν αναφορές που εκτιμούν ότι 100 με 200 κοσσοβάροι έχουν μέχρι στιγμής ταξιδέψει σε Συρία και Ιράκ για να ενταχθούν στο ISIS. Με βάση αυτές τις πληροφορίες ένας 18χρονος εθελοντής από το Κόσσοβο ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία ήταν το 16ο μέλος των κοσσοβάρων μαχητών του ISIS. Οι αρχές ασφαλείας αναζητούν περισσότερους υπόπτους ισλαμιστές εξτρεμιστές (δεν βρέθηκαν στα σπίτια τους) και ανέκριναν πολλούς μουσουλμάνους ιεροκήρυκες για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες.

Η Γερμανία θέλει οι ξένες πρεσβείες να δηλώσουν τους «κατασκόπους» τους
Οι γερμανικές αρχές ζήτησαν από τις ξένες πρεσβείες και τα προξενεία που βρίσκονται στη γερμανική επικράτεια να αποκαλύψουν τα ονόματα όσων από το προσωπικό τους έχουν ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών. Το περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει ότι το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει συστηματική επαφή με τις προξενικές αρχές από κάθε ξένο κράτος που βρίσκεται στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι πρόξενοι έχουν λάβει επίσημες αιτήσεις για να αποκαλύψουν τα ονόματα υπάλληλων που είναι πράκτορες και διαμένουν στη Γερμανία υπό διπλωματική κάλυψη. Το αίτημα των γερμανικών αρχών ορίζει ότι οι κατάλογοι πρέπει να περιλαμβάνουν όλο το προσωπικό από κάθε ξένη πρεσβεία/προξενείο καθώς και εκείνου των πολιτιστικών ιδρυμάτων, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των εμπορικών συνδέσμων και όσων άλλων θεσμικών οργάνων συνδέονται με ξένη χώρα. Το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Βερολίνου ως μια προσπάθεια για «περισσότερη διαφάνεια» που έχει στόχο «να αυξήσει την πίεση στις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών να αποκαλύψουν τις δραστηριότητες τους» μέσα στη χώρα.

Το Ισραήλ «κατασκόπευε» τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεπταν, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια ανώτατων διπλωματικών διαπραγματεύσεων του 2013. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατέστησε σαφές ότι θεωρούσε την επίλυση της ισραηλινό-παλαιστινιακή διένεξης άμεσο θέμα προτεραιότητας της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Αμέσως οργάνωσε ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών που ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου 2013 στην Ουάσιγκτον. Οι συνομιλίες που περιελάμβαναν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων, άρχισαν με θετικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και της απελευθέρωσης αρκετών δεκάδων Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ. Ωστόσο η παλαιστινιακή πλευρά αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις στις 14 Νοεμβρίου επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε ένα νέο γύρο κατασκευής εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Το Der Spiegel αναφέρει ότι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεπταν συστηματικά τις επικοινωνίες του Κέρι με υψηλόβαθμος Παλαιστίνιους και άλλους άραβες διαπραγματευτές.

Το FBI ερευνούσε για σοβιετικές πυρηνικές βόμβες στη Νέα Υόρκη
Οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονταν σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα ότι η σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών είχε «φυτέψει» ατομικές βόμβες στη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1950 και ότι η Μόσχα σχεδίαζε να της πυροδοτήσει «την κατάλληλη για αυτή στιγμή». Η αποκάλυψη προέρχεται από ένα σύνολο αρχείων του FBI, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν το 2010. Τα αντίγραφα των εγγράφων δείχνουν ότι οι έρευνες για μια υποτιθέμενη σοβιετική ατομική βόμβα στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν λίγο μετά το καλοκαίρι του 1950, όταν το FBI αποδέχτηκε μια υπόδειξη από μια πηγή στη Βραζιλία. Η πηγή ανάφερε ότι σοβιετικοί πράκτορες είχαν «τοποθετήσει ατομική βόμβα σε προξενείο…στη Νέα Υόρκη για να ενεργοποιηθεί όποια στιγμή οι σοβιετικοί θεωρούσαν σκόπιμη». Το πρόβλημα ήταν ότι το FBI δεν είχε λάβει γνώση της ταυτότητας του προξενείου, δηλαδή αν ανήκε στην ΕΣΣΔ ή σε μια χώρα που είχε κοινούς πολιτικούς σκοπούς με αυτήν. Το FBI με βάση τα συγκριμένα δεδομένα ερεύνησε για τη βόμβα κατά την περίοδο 1951 με 1952.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s