Η Τεχεράνη αναζητεί νέο Αγιατολάχ: Οι εσωτερικές και διεθνείς ισορροπίες

Μια έντονη σεναριολογία έχει αναπτυχθεί στους ανώτατους ηγετικούς κύκλους της Τεχεράνης σχετικά με τη διαδοχή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί που κλιμακώνει την αντιπαράθεση ρεαλιστών και σκληροπυρηνικών για επιρροή αλλά και προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα που βρίσκεται σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η σεναριολογία διαδοχής δεν είναι τυχαία και προκύπτει από το ότι ο ανώτατος Αγιατολαχ Χαμενεί υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη γεγονός που δίνει τροφή στις φήμες ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καρκίνου που σύμφωνα με Wiki Leaks πάσχει από το 2010.

Η διαδοχή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη θα έχει αναμφίβολα εσωτερικές και εξωτερικές επιπτώσεις και αναμένεται να κλιμακώσει τη «μάχη για την εξουσία» μεταξύ ρεαλιστών και σκληροπυρηνικών. Ο ιρανός ρεαλιστής πρόεδρος Χασάν Ρουχανί που έχει υιοθετήσει μια μετριοπαθή διπλωματική στάση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις και αντιδράσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες του πολιτικού και θρησκευτικού κατεστημένου.
Η εξωτερική πολιτική παραμένει μια πολύ σημαντική διάσταση καθώς έχει αποδείξει ότι επηρεάζει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες. Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας καλούνται να διαχειριστούν και την απειλή της επέκτασης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, συγκεκριμένα τη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρίας (ISIS) που απειλεί τα ιρανικά περιφερειακά συμφέροντα επιδιώκοντας να αναμορφώσει εκ νέου το χάρτη της Μέσης Ανατολής με τη δημιουργία ισλαμικών χαλιφάτων.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Μια ενδεχόμενη εκλογή διαδόχου του Χαμενεί, αναμένεται να προσδιορίσει και το πως θα κινηθεί η Τεχεράνη σε διπλωματικό επίπεδο καθώς ο νέος Αγιατολαχ ανάλογα με το σε ποια φατρία ανήκει θα στείλει και τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες. Τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του ανωτάτου αγιατολάχ Αλί Χαμενεί σύμφωνα με το αμερικάνικο Stratfor είναι: (α) ο Αγιατολαχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί, πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος και γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις του, (β) ο Χασάν Χομεϊνί, εγγονός του ιδρυτή της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολαχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ο οποίος ανήκει στο στρατόπεδο των ρεαλιστών – μεταρρυθμιστών. Όμως η βαριά “κληρονομιά” του δεν συμβαδίζει με το νεαρό της ηλικίας του, είναι 42 ετών, και τις σε ένα βαθμό αριστερές τάσεις του και (γ) ο Μοχάμεντ Σαντέχ Λαριτζανί, επικεφαλής του δικαστικού σώματος και νεότερος αδελφός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. Εκτιμάται ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος υποψήφιος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης για τη θέση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη.

Ωστόσο η εκλογή του νέου Αγιατολαχ πιστεύεται ότι δεν αφεθεί στην τύχη της και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από τον ίδιο τον ανώτατο Αγιατολαχ Αλί Χαμενεί ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση εξουσίας. Ο νέος Αγιατολαχ θα προέλθει επισημαίνουν αναλυτές από μια μικρή δεξαμενή υποψηφίων ιεροκηρύκων οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη: πολιτικής εμπειρίας και απαραίτητων θρησκευτικών προσόντων.

Διεθνείς ισορροπίες

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης επικεντρώνεται προς το παρόν στις διπλωματικές εξελίξεις ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Νοεμβρίου με τις ΗΠΑ και τη Δύση για το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη με τη μετριοπαθή διπλωματική της στάση δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει τη διάθεση να συνεισφέρει στην παγκόσμια ασφάλεια και θα επιχειρήσει σύμφωνα με τους The Times of Israel να συνδέσει την απειλή των εξτρεμιστών ισλαμιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) με τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Το Ιράν γνωρίζει ότι αμερικανοί έχουν μόνο την επιλογή της στρατιωτικής ισχύς και δεν διαθέτουν ερείσματα στις μουσουλμανικές μάζες μετά από τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επιδιώκει να σχηματίσει μια συμμαχία κρατών για αντιμετωπίσουν την απειλή του ISIS και το Ιράν προτίθεται να συμμετέχει μόνο στην περίπτωση που θα γίνουν παραχωρήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.
Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιεύτηκε στο http://www.hitandrun.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s