O Κόκκινος Δράκος δεν κρύβει τη δύναμη του

Η Λευκή Αμυντική Βίβλος του 2013 αποκαλύπτει το νέο στρατηγικό δόγμα της Κίνας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η νέα πυρηνική στρατηγική, οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων και το μήνυμα σε ΗΠΑ για την εμπλοκή τους μέσα στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.Το νέο πυρηνικό δόγμα της Κίνας και τις δυνατότητες των στρατιωτικών της δυνάμεων αποκαλύπτει η Λευκή Αμυντική Βίβλος του 2103 που εκφράζει την αυτοπεποίθηση της ηγεσίας του Πεκίνου και την απόλυτη εμπιστοσύνη προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η δημοσιοποίηση της 8ης Λευκής Αμυντικής Βίβλου (εκδίδεται από το 1998 ) καθιστά σαφές ότι η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε μορφή ηγεμονισμού και παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δίνει έμφαση στην επιρροή της μέσα σε Ασία – Ειρηνικό και αφήνει αιχμές για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο η Λευκή Αμυντική Βίβλος παραλείπει να αναφέρει ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει πότε πρώτη τα πυρηνικά της όπλα, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στην πυρηνική πολιτική της ύστερα από πολλές δεκαετίες. Παράλληλα μια από πιο σημαντικές πτυχές της Βίβλου είναι και η σχετική διαφάνεια που παρέχει για τη δομή των ενόπλων δυνάμεων καθώς για πρώτη φορά οι κινεζικές αρχές έδειξαν προθυμία να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό και την ανάπτυξή των ενόπλων δυνάμεων τους.

Πιθανές απειλές

Η Λευκή Αμυντική Βίβλος αναδεικνύει με σαφήνεια την ανησυχία του Πεκίνου για τις εξελίξεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα για τον ρόλο των ΗΠΑ και εντοπίζει πιθανές απειλές. Στις πρώτες δύο παραγράφους του πρώτου κεφαλαίου με τίτλο: «Νέα κατάσταση, νέες προκλήσεις και νέες αποστολές», περιγράφει ότι η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού εξελίσσεται σε ένα σημαντικό πεδίο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη στρατηγική αλληλεπίδραση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Αφήνοντας υπαινιγμούς για την αμερικάνικη παρέμβαση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προσαρμόζουν τη στρατηγική της ασφαλείας του σε Ασία-Ειρηνικό με αποτέλεσμα το περιφερειακό περιβάλλον να υφίσταται βαθιές αλλαγές. Στη συνέχεια επισημαίνεται σε μορφή σχόλιου ότι «κάποια χώρα έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της συμμαχίες σε Ασία -Ειρηνικό, επεκτείνοντας τηστρατιωτική της παρουσία μέσα στην περιοχή που συχνά κάνει την κατάσταση που επικρατεί να γίνεται περισσότερο τεταμένη.

Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν με βάση τη Βίβλο τον εγγυητή της εθνικής ασφάλειας της χώρας και η ανώτατη ηγεσία τους επιταχύνει την ανάπτυξη των μονάδων αερομεταφορών, των ελαφριές μηχανοκίνητες μονάδων, των ειδικών δυνάμεων και ενδυναμώνει την ανάπτυξη μονάδων που είναι προσαρμοσμένες στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα κάνει σταδιακά τις μονάδες πιο μικρές, πιο πολύ-λειτουργικές στη δομή τους ώστε να ενισχύσει τις δυνατότητές τους για κοινές αέρος-εδάφους επιχειρήσεις, για μακριάς απόστασης ελιγμούς, για ταχείες επιθέσεις και ειδικές επιχειρήσεις. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) αποτελείται από 850.000 στρατιώτες, ενώ το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία αριθμούν 235.000 και 398.000 στρατιώτες αντίστοιχα . Τα βασικά καθήκοντα των ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνουν: (α) τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και την υποστήριξη για την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας, (β) την προετοιμασία για να πολεμήσουν και να νικήσουν σε «τοπικούς πολέμους υπό συνθήκες στρατιωτικής Information Technology» καθώς και την εντατικοποίηση της στρατιωτικής ετοιμότητας, (γ) τη διαφύλαξη της ενιαίας ασφάλειας και την αποτελεσματική διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων καθώς και τη συμμετοχή σε αποστολές ανακούφισης από φυσικές καταστροφές και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και (δ) την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με άλλες χώρες καθώς και την εκπλήρωση των διεθνών τους υποχρεώσεων.

Παράλληλα δίνεται έμφαση και στις ανησυχίες της Κίνας για τις ανεπίλυτες εδαφικές διαφορές με τις γειτονικές της χώρες που συνδυάζονται με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ναυτικού (PLAN) και της αεροπορίας (PLAAF). To ναυτικό θα επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του με προηγμένα τεχνολογικά υποβρύχια, αντιτορπιλικά και φρεγάτες για τη διεξαγωγή κινούμενων επιχειρήσεων σε βαθιές και ανοιχτές θάλασσες (blue – water) και αναφέρει ότι η ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργία ενός ισχυρού πολεμικού ναυτικού και στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Νέο πυρηνικό δόγμα

Η χρήση των πυραυλικών και πυρηνικών όπλων έχει και αυτή τη δικιά της τεράστια σημασία στην εθνική ασφάλεια καθώς περιγράφεται στη Λευκή Αμυντική Βίβλο ως «πυρήνας των κινέζικων δυνάμεων για στρατηγική αποτροπής». Ωστόσο παραλείπεται η υπόσχεση ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει πότε πρώτη τα πυρηνικά όπλα της. Η ρητή αυτή δέσμευση ήταν, σύμφωνα με ανάλυση των The New York Times, ο ακρογωνιαίος λίθος της πυρηνικής πολιτικής του Πεκίνου τον τελευταίο μισό αιώνα και η φαινομενική μετατόπιση του πυρηνικού δόγματος μπορεί να θεωρηθεί και μια απάντηση στις άλλες τάσεις του τομέα ασφάλειας που επικρατούν στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού. Η Κίνα ενδεχομένως να χρησιμοποιεί τη νέα γλώσσα στη Λευκή Αμυντική Βίβλο για να στείλει τομήνυμα, ότι σε μια μελλοντική κρίση (πιθανός να εμπεριέχει το σενάριο μιας αμερικάνικης επίθεσης στο πυρηνικό της οπλοστάσιο με συμβατικά όπλα) μπορεί να χρησιμοποιήσει πρώτη τα πυρηνικά όπλα της. Η κινέζικη ευρύτερη πυρηνική στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη και άλλες ενδείξεις ίσως να είναι υπό αναθεώρηση.

Ερμηνείες

Η Λευκή Αμυντική Βίβλος του 2013 σηματοδοτεί τη νέα στρατηγική σκέψη της κινέζικης ηγεσίας που έχει στόχο να κυριαρχήσει στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και να δείξει στις γειτονικές τις χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει το ρόλο της ως μεγάλη πανίσχυρη και αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη. Η αποκάλυψη για πρώτη φορά λεπτομερειών για την δομή και τον εξοπλισμό των ενόπλων της δυνάμεων, που χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια διαφάνειας, αποσκοπεί στο να δείξει στους ανταγωνιστές και τους αντιπάλους της μέσα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ότι όχι μόνο ότι μπορεί να διαφυλάξει την εθνική της ασφάλεια αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διαχείριση κρίσεων που δεν παραβαίνουν την αρχή της «μη παρέμβασης σε υποθέσεις άλλων κρατών». Παράλληλα παρατηρείται και μια μετατόπιση από την πυρηνική πολιτική της καθώς δεν αναφέρεται ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει πότε πρώτη πυρηνικά όπλα. Η σκόπιμη αυτή παράλειψη φαίνεται να εκφράζει τις ανησυχίες του Πεκίνου για τις πυρηνικές απειλές της Βόρεια Κορέας και για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν την στρατιωτική παρουσία τους μέσα σε Ασία- Ειρηνικό, μια περιοχή που αναμένεται να εξελιχθεί σε έντονο πεδίο οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού. Τέλος η Κίνα φαίνεται να επιχειρεί να δείξει ότι κάτω υπό κατάλληλες προϋποθέσεις έχει όλες τις δυνατότητες για να εξελιχθεί στην επόμενη υπερδύναμη.

Του Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Επενδυτής στις 27-28 Απριλίου 2013

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s